НОВИНИ

На първо четене: НС одобри великденски добавки за най-бедните пенсионери

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:49, 05.04.2024 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Пенсионерите под прага на бедност да получат по 75 лева еднократно за Великден. Това предлагат от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Измененията в бюджета на държавното обществено осигуряване, откъдето трябва да дойдат и парите, бяха приети на първо четене. Дали ще има добавки и за останалите пенсионери ще стане ясно след предложенията на партиите и гласуването на второ четене.

За да може 534 000 пенсионери да получат добавка към пенсията си за Великден са необходими 40 милиона лева.

"Това е форма на солидарност. Не мисля, че за управленската немощ затова да бъдат извършени необходимите реформи трябва да плащат българските пенсионери", заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

"Предвид факта, че бюджетът на ДОО за 2024 г. е над 24 милиарда лева, винаги могат да се направят размествания на отделни позиции и на консолидирана основа да няма нужда от допълнително финансиране от държавния бюджет", допълни Севим Али от ДПС.

"Не можем да обясним на българските пенсионери защо само една четвърт от тях ще получат подпомагане великденска добавка", коментира Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.

"Възраждане" вдигнаха сумата на 100 лева. Предлагат още: Помощта да е за всички пенсионери. Не беше прието.

"Смятаме, че така е редно и не е дискриминационно само определена група пенсионери да получават съответни добавки", добави Георги Георгиев от "Възраждане".

И започна спорът - това предизборни добавки ли са?

"В момента се опитвате да си купите гласове. Признайте си го. Просто излезте на трибуната да си го признаете", заяви Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

"Може ние например между първо и второ четене да направим още по-добра предизборна оферта: По 200 лева за всички пенсионери с мотив: Гласувайте за БСП. Разбира се, че няма да го направим. От БСП не ревнуваме, че други направиха предложенията и ще ги подкрепим", допълни Георги Гьоков от БСП.

"Обръщам се към българските граждани: На 9 юни преди да отидете да гласувате първо си вижте наличните средства, след това влезте в магазин, в аптека, в бензиностанция и след това отидете да гласувате", коментира Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

И нов спор - кое правителство е увеличило пенсиите повече и кое е имало по-добра финансова политика.

"30% или 30 милиарда от спестяванията се изпариха и това е цената на фискалната политика на Асен Василев", заяви Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

"За последните три години за бюджетите на Асен Василев, само за три години, имаме 501 лева повишение на средната пенсия в България", допълни Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

"Вие обаче повтаряте едни и същи числа, които Асен Василев ви каже и групата на "Продължаваме Промяната" - пригласящи папагали едно и също говорите", коментира Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

"По времето на ПП минималната пенсия се вдигаше със 110 лева на година, докато по времето когато управляваха ГЕРБ с 10 лева на година", поясни Искрен Митев от ПП-ДБ.

"Тази надпревара кой е вдигнал пенсиите, кой е осигурил по-високи пенсии, е обидна за пенсионерите и не е вярна. Пенсиите на българските пенсионери ги осигуряват българските работещи", каза още Йордан Цонев от ДПС.

Парламентът прие на първо четене и изменения в Закона за държавния бюджет за инвестиционни проекти за общините.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъдиха изграждането на паметник на Вазов в Черна гора
Обсъдиха изграждането на паметник на Вазов в Черна гора
Георги Иванов загуби шансовете си да се бори за квота на олимпийската квалификация в Баку
Георги Иванов загуби шансовете си да се бори за квота на олимпийската квалификация в Баку