НОВИНИ

Разследването в Агенция "Митници": Четирима са обвинени за участие в престъпна група (ОБЗОР)

Никола Николов - с прозвището Паскал, се издирва

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
21:39, 04.04.2024 (обновена)
Чете се за: 08:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Развитието на разследването в Агенция "Митници". След обиските, разпитите и арестите - четирима обвиняеми. За участие в организирана престъпна група е повдигнато обвинение на шефката на агенцията Петя Банкова. Заместникът ѝ Людмил Маринов е освободен без да му повдигат обвинения. Сред обвиняемите е и Никола Николов - с прозвището Паскал, за когото се твърди, че е един от големите контрабандисти през последните години.

Днес в казуса бяха намесени и наркотици, и избори - основно в защитната теза на Банкова. Според адвокатката ѝ парите от заловения кокаин миналата седмица в Бургас трябвало да отидат за купуване на гласове.

Според премиера тя била атакувана, защото хващала наркотици. Денков атакува и ДАНС, като определи службата като "сляпо петно" по отношение на корупцията.

Поне от официално съобщеното до момента прокуратурата е събрала доказателства за това, че четирима - Петя Банкова, Никола Николов и баща и син Марин и Стефан Димитрови са участвали в организирана престъпна група.

За момента са задържани Банкова и Димитрови, а Никола Николов се издирва. Според наши източници той се намира в Северна Гърция, близо до Кавала.

Адвокатката на Банкова твърди, че причина за акцията срещу митниците са данните, с които шефката на Агенцията разполагала, че печалбата от задържаните през последния месец наркотици трябвало да се инвестира в търговия с гласове на предстоящите избори. Дали това е само защитна теза - предстои да разберем.

7 задържани, 4 обвиняеми, един от които се издирва, и 3 освободени - това е равносметката за момента от акцията в Агенция "Митници" и офиси и къщи на бивши и настоящи митничари в Свиленград и Лесово.

Митничарка "номер едно" е обвинена за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи заедно с Никола Николов - Паскал, както и баща и син Марин и Стефан Димитрови. Според съобщение на прокуратурата групата била създадена в средата на 2022 година и действала до вчера.

"Първият проблем е, че ние тези хора не ги знаем кои са. Вторият проблем, който е, значи от 8 август 2023 година г-жа Петя Банкова е назначена в Агенция "Митници". Тя до 8.8.23 година не е знаела къде се намира Агенция "Митници". Граница е минавала като туристка. Тук въобще не говорим за каквото и да било", заяви Аделина Натина, адвокат на Петя Банкова.

Според обвинението Банкова е влязла в групата в началото на 2023 година, шест месеца след като групата била създадена и осем месеца преди Банкова да бъде назначена за заместник-директор на Агенция "Митници".

Нито в съобщението на прокуратурата, нито в постановлението за повдигане на обвинение няма посочени конкретни престъпления, които групата като цяло или отделни участници в нея са извършили. Вече като обвиняема Петя Банкова е дала обяснения, твърди нейната адвокатка.

"Понеже ни питаха, желаете ли да ви бъде разяснено обвинението, аз заявих, че желаем да ни бъде разяснено, защото ние обвинението граматически го разбираме, но фактологически не го разбираме. Обясненията на г-жа Банкова са следните: "Тези лица аз не ги познавам", допълни Аделина Натина.

Банкова обяснила откога работи в митниците, както и че преди това е била служител в ДАНС, където е работила по линия противодействие на тероризма, чуждото разузнаване и незаконните мигрантски потоци. Премиерът в оставка Николай Денков допусна, че е възможно Петя Банкова да е атакувана заради големите количества наркотици, задържани от митниците през последния месец.

"От доста време има слухове, въртят се в медиите, че ДАНС прикрива канали за наркотици. Г-жа Банкова е била служител на ДАНС. Няма да се учудя, ако има информация, която ставайки шеф на митниците всъщност да използва. Сега аз не мога да ги потвърдя, но точно това би трябвало да е работа на службите - да проверят тези сигнали и да кажат верни ли са или не. Много пъти съм казвал, че в ДАНС има сляпо петно по отношение на корупцията. Те винаги се оправдават с това, че всъщност това е работа на Антикорупционната комисия. Нека да видим как сега двете служби - ДАНС и Антирокупционната комисия, ще докажат на обществото, че вършат работа за обществото", заяви премиерът в оставка Николай Денков.

Денков подчерта още, че вчера не е бил информиран за акцията на ДАНС, а като поискал информация председателят на агенцията му отказал с аргумента, че няма разрешение от прокуратурата. Оказа се, че и политически лидери са се информирали за случващото се в митниците само от медиите.

"От три години даже и познат нямам в митниците да питам. Всичко беше изчегъртвано и според мен клановете в момента, които са там, се бият. Последните една-две седмици масово се сменяха хора - или са били подплашени от това, което са правили години наред, или действително може отвън да са им казали, че върви контрабанда", коментира Бойко Борисов, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Промени в Агенция "Митници" е правил Асен Василев, Агенция "Митници" винаги е била управлявана от Асен Василев, всички шефове са назначавани от Асен Василев, не мога да кажа за какво говорят, но цялата отговорност е на Асен Василев за всичко, което се случва в митниците", заяви Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

"Обръщайте се към тях, те си ги правят сега тези сметки, разчистване на сметки, овладяване на контрабандни канали в митницата, борба помежду им на някакви групировки при тях. Нямаме нищо общо с това", каза още Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България".

В края на деня от прокуратурата съобщиха, че разследващите до момента са обискирали 30 адреса и като доказателства са иззели мобилни телефони, документи, бележки и тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различни валути и над 15 милиона къса цигари без бандерол.

Единият от задържаните - Марин Димитров, е бил шеф на Агенцията по рибарство и аквакултури по време на кабинета "Станишев". Тогава той отново попадна във фокуса на прокуратурата когато повдигнаха обвинение на тогавашния заместник вътрешен министър Раиф Мустафа, че завел при Димитров бизнесмена Росен Маринов и му предложили подкуп от 50 хиляди лева.

Тогава Марин Димитров остана свидетел, а Раиф Мустафа и Росен Маринов получиха условни присъди от Апелативния съд, но бяха оневинени от Върховния касационен съд.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски се справи с Академик Пловдив и продължава да мечтае за участие в плейофите
Левски се справи с Академик Пловдив и продължава да мечтае за участие в плейофите
Нефтохимик 2010 срази Левски насред София и взе аванс в полуфиналната серия в НВЛ
Нефтохимик 2010 срази Левски насред София и взе аванс в полуфиналната серия в НВЛ