НОВИНИ

Петя Банкова и още двама са задържани за 72 часа

Никола Николов - Паскал се издирва

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:23, 04.04.2024 (обновена)
Чете се за: 05:50 мин.
У нас
Слушай новината

Четирима са обвиняемите след вчерашните обиски и арести в Агенция "Митници". За участие в организирана престъпна група е повдигнато обвинение на шефката на агенцията Петя Банкова.

Заместникът ѝ Людмил Маринов е освободен и на него обвинения не са повдигнати. Сред обвиняемите е и Никола Николов - с прозвището Паскал, за когото се твърди, че е контрабандист номер едно през последните години.

Организираната престъпна група е била за търговия с влияние, контрабанда, подкупи и пране на пари. Според съобщението на прокуратурата тя е действала от средата на 2022 година до вчера, когато бяха извършени арестите и обиските в над 30 жилища и офиси, сред тях и тези в кабинетите на директора и заместник-директора на Агенция "Митници".

В постановлението, с което е повдигнато обвинение на шефката на митниците Петя Банкова, е посочено, че тя е участвала в тази група от януари 2023 година до вчера, тоест според прокуратурата тя е влязла в групата половин година след нейното създаване. Самата Банкова не се е възползвала от правото си да мълчи и е дала обяснение, след като ѝ е повдигнато обвинение.

"Първият проблем е, че ние тези хора не ги знаем кои са. Вторият проблем, който е, значи от 8 август 2023 година г-жа Петя Банкова е назначена в Агенция "Митници". Тя до 8.8.23 година не е знаела къде се намира Агенция "Митници". Граница е минавала като туристка. Тук въобще не говорим за каквото и да било. Понеже ни питаха, желаете ли да ви бъде разяснено обвинението, аз заявих, че желаем да ни бъде разяснено, защото ние обвинението граматически го разбираме, но фактологически не го разбираме. Обясненията на г-жа Банкова са следните: "Тези лица аз не ги познавам", заяви Аделина Натина, адвокат на Петя Банкова.

В това постановление, което ни беше показано от адвокатката на Банкова, не е описана вторична престъпна дейност. В съобщението на прокуратурата също не се уточняват конкретни извършени престъпления извън участието в престъпната група.

Явно предстои да се събират доказателства, за да бъдат прецизирани тези престъпления и тогава да бъдат повдигнати като обвинения. По време на обиските са иззети много доказателства, като мобилни телефони, документи, бележки, записки, компютри, голяма сума пари - без да се уточнява колко са парите, както и над 15 милиона къса цигари без бандерол.

Днес акцията в Агенция "Митници" коментира и премиерът в оставка. Николай Денков подчерта, че не е бил информиран за действията на ДАНС и Антикорупционната комисия, а когато е поискал информация шефът на ДАНС му обяснил, че първо трябва да получи разрешение от прокуратурата и тогава може да му предостави информация.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

От прокуратурата съобщиха, че в събота ще внесат искане в Софийския градски съд за "задържане под стража" и на четиримата обвиняеми. Именно тогава в съдебна зала ще чуем какви са събраните до момента доказателства и ще разберем доколко те подкрепят тезата на разследващите за подозренията, че обвиняемите са извършили престъпления.

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняеми за участие в организирана престъпна група директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова, соченият за контрабандист Никола Николов - Паскал и баща и син - Марин и Стефан Димитрови от Хасково. Бащата - Марин Димитров е бивш директор на Агенцията по рибарство и аквакултури.

Четиримата са задържани за срок до 72 часа.

Обвинението срещу тях е за участие в организирана престъпна група, съществувала от м. юни 2022 г. до 03.04.2024 г., като групата е създадена с користна цел и с цел да се извършват престъпления против митническото и акцизното законодателство, както и корупционни престъпления, посочват от СГП. Според
събраните до момента доказателства в групата участва и лице, заемащо публична длъжност в Агенция „Митници“.

За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години, посочват от прокуратурата.

В хода на разследването, образувано вчера от Комисията за противодействие на корупцията след акция на ДАНС, са извършени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства.

Приобщени са множество веществени доказателства – мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др.

Всички протоколи за извършени действия по разследване са внесени от СГП в Софийски градски съд
(СГС) с искане за одобрението им.

Разпитани са свидетели.

Предстои на 06.04.2024 г. да бъде внесено искане за вземане спрямо обвиняемите на мярка за неотклонение задържане под стража.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха още трима съучастници за атаката в "Крокус сити хол"
Задържаха още трима съучастници за атаката в "Крокус сити хол"
Христо Янев: Ще направим всичко, което зависи от нас, за да се изкачим в класирането
Христо Янев: Ще направим всичко, което зависи от нас, за да се изкачим в класирането