НОВИНИ

Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин, посочиха от МОСВ

ситуацията елин пелин напълно овладяна комисар александър джартов
bnt avatar logo
от БНТ
13:09, 27.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

На всеки кръгъл час в МОСВ се получават данни за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин след възникналия пожар в склада за фойерверки, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Независимо че в първите часове след възникването на пожара бяха отчетени повишени стойности на фини прахови частици (ФПЧ 10), вече има достатъчно данни да бъде генерирана средноденонощната стойност за изминалото денонощие на 26 юли. Тя е 39 микрограма/м3, което не превишава регламентираната норма от 50 микрограма/м3. Още вчера в късния следобед часовите стойности бяха нормализирани средно до 12 mg/m3.

И към настоящия момент данните от мобилната лаборатория потвърждават, че няма регистрирани превишения на средночасовите норми за серен диоксид, азотен диоксид и озон. Няма превишения и на осемчасовата норма за въглероден диоксид.

Към днешна дата показателите за качеството на въздуха не надвишават регламентираните норми и не застрашават живота и здравето на хората и животните в региона.

Мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда е разположена за непрекъснат мониторинг в село Гара Елин Пелин, на около 1 км от склада – най-близкото безопасно населено място по посока на вятъра в зоната, където е разрешено и има необходимото захранване. Тя ще продължи да следи качеството на въздуха в района и при необходимост да предоставя информация за актуалното състояние. I

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима южнокорейски плувци са напуснали олимпийското село
Шестима южнокорейски плувци са напуснали олимпийското село