НОВИНИ

Няма внесено искане за отстраняването на председателя на НС Рая Назарян

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:09, 07.08.2024
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Искане за отстраняване на председателя на НС не беше внесено в пленарната зала, както се говореше вчера. Всички формации без ГЕРБ-СДС и ДПС с Делян Пеевски са обсъждали до късно снощи - дали със свалянето на Рая Назарян да не дадат възможност на президента за избор на друг служебен премиер. От ГЕРБ коментираха, че няма да се месят в решението на държавния глава Румен Радев. Делян Пеевски обвини Радев в опит за смяна на министри.

Темата с новия служебен премиер и искането за отстраняването на Рая Назарян се смеси днес в кулоарите на парламента. По непотвърдена информация, мнозинство за свалянето на Рая Назарян като председател на Народното събрание е имало. Не са се обединили обаче около въпроса за консенсусна фигура и след дълго обсъждане се разбрали, че когото и да посочат, държавният глава не е длъжен да се съобрази с тяхното решение и така днес не се стигна до внасяне на искане за отстраняване на председателя на парламента.

Лидерът на ГЕРБ каза, че няма да се месят и ще продължи да спазва добрия тон. Бойко Борисов препотвърди стара своя теза, че за тях добро ДПС няма. Това е в отговор на ПП-ДБ от вчера, които искат да разберат може ли да има ГЕРБ без Пеевски.

От своя страна пък, Делян Пеевски коментира всичко, което се случва тази дни със сценариите и около председателя на НС, и намесата на президента и го обвини, че иска свои министри.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "На ГЕРБ ни е абсолютно безразлично кой ще бъде служебен премиер, кои ще бъдат министри. За мен тези избори са действително избор на хората какво да се случи и този хаос дали да продължава занапред. Всички антидействия, които се предприемат от дадени партии за момента, нито една от тях не е дългосрочна. За ГЕРБ добро ДПС няма и затова се надявам и другите партии да проявяват повече разум, а да не се водят от антиемоциите, които имат."

Делян Пеевски - председател на ДПС: "Държавният глава трябва да си свърши работата, а не в момента да се опитва с някой от "домовата книга" какви министри ще сложи на касиера му от "Труд" Николай Капринков. За това се бави държавният глава, опитва се да изнуди някой да си сложи министри, да махне Калин Стоянов, за да може да върне някой като Рашков или Демерджиев, да назначи главен секретар на МВР, да вземе електронното управление. Както знаете, Киро, Асен, Ники Мики му целунаха обратно пръстена на Кръстника. Слушкат си го, козируват му, правят тайни срещи. Провалиха се да свалят Рая Назарян."

Борислав Гуцанов - председател на ПГ на БСП: "Няма значение за БСП кой ще е премиер. За нас е важно изборите да са честни и почтени и служебният кабинет да не се меси в този процес. Считаме, че е добре служебният премиер да е равно отдалечен от партиите. Главчев е сериозна политическа фигура. Няма как да няма пристрастия, не вярвам, че може да се откъсне от това."

Всички обаче очакват да разберат кога държавният глава Румен Радев ще вземе решение да насрочи предсрочните парламентарни избори и дали ще има смяна в служебния кабинет.

Вижте още в прякото включване на Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правят опити да се ограничи разпространението на новия пожар от Гърция
Правят опити да се ограничи разпространението на новия пожар от Гърция
Втори опит да изведат крокодила от "Ботунец" - собственикът отново отказва
Втори опит да изведат крокодила от "Ботунец" - собственикът отново отказва