НОВИНИ

Обиските в имоти на Вълка и политическата криза бяха във фокуса на коментарите в НС

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:43, 15.08.2024
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

И днес имаше разнопосочни политически коментари в кулоарите на Народното събрание. Скандалът с обиските в имоти на Румен Гайтански и политическото бъдеще на държавата бяха във фокуса на изказванията на политиците. Спор в пленарната зала пък предизвика предстоящото попълване на състава на антикорупционната комисия.

Обиските в имотите на Румен Гайтански и днес провокираха пестеливи коментари от страна на политиците. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново напомни, че той винаги се е борил с него. А Делян Пеевски отхвърли обвиненията, че използва прокуратурата като бухалка срещу опонентите. От БСП не се ангажираха с конкретен коментар.

Бойко Борисов, председател на ГЕРБ: "Колкото аз съм се борил, никой не се е борил и успях. Днес е голям празник - Голяма Богородица, да ви е честит на всички, особено на майките. Господ бави, но не забравя. Оказа се, че такава е и нашата съдебна система."

Делян Пеевски, председател на ДПС: "От партията на Кеша и от проруската партия, от най-големите мафиоти, слуги на Путин в България, питайте ги те какво правят и защо прокуратурата нищо не прави по маса разследвания - защо, кой обслужва? Тях, с удобния им главен прокурор. Тъй че тези фокуси, които се опитват да прилагат - на друго място."

Борислав Гуцанов, председател на ПГ на БСП: "Не го познавам господин Гайтански, но да се изтегли кредит от 150 млн. необезпечен, разбирате, че е доста притеснително, няма на някой от вас или нас да се случи, най-вероятно има някаква протекция."

Скандал избухна между ПП-ДБ и "Възраждане" при попълване на състава на антикорупционната комисия. От ПП-ДБ призоваха другите партии при гласуването да изолират "Възраждане", защото са проруска партия, а Костадин Костадинов отговори, че без техните гласове не може да се попълни състава на комисията, нито да се освободи председателя ѝ.

Йордан Иванов, ПП-ДБ: "Убедеността ми за това, че трябва да бъде санитарен кордон около проруската партия "Възраждане" е непоклатима, защото вие сте вредни и опасни за България."

Костадин Костадинов, председател на "Възраждане": "Имате много сериозни липси в ПП-ДБ. Току-що точката за вкарването на още двама представители в Комисията по антикорупция мина благодарение на гласовете на "Възраждане" и сега г-н Иванов излиза и казва, че трябва да има санитарен кордон. Ама няма никакъв проблем. Като дойде точката, ще видите дали санитарния кордон е около "Възраждане" или около вас."

Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ: "Корупцията е надполитически проблем. Който иска да се заяви днес, че е срещу корупцията, може да гласува тази комисия да е пълна, първо и второ - шефът на антикорупционната комисия, който прави селективни избори, да разследва едни заеми, а не други заеми в ББР, явно трябва да си отиде. Тук въпросът е кой е за корупцията и кой е против."

Цончо Ганев, "Възраждане": Г-н Петков, абсолютно прав сте. И е добре на лицето Иванов, Денков и др. от вашата група да кажете, че нещо, което те явно услужливо забравят. ПП-ДБ дойде официално при "Възраждане" и взехте нашите подписи, след като ни помолихте, за да искате оставката на шефа на КОНПИ. И на лицето Иванов му обяснете, че санитарния кордон е само в главата му."

В кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова да се успокои политическото напрежение, за да може след изборите следващия парламент да успее да излъчи редовно правителство. Според Делян Пеевски изборът и състава на новото служебно правителство се бави.

Бойко Борисов, председател на ГЕРБ: "По начина, по който се държат всички политически партии, спокойно можем да говорим за следващи осми избори. Затова искам да ги призова отново, седем пъти правим едно и също нещо... така подредени, ние не можем да постигнем евроатлантическа коалиция, да дадем шанс на избирателите да гласуват, да направим нещо стабилно. Мен ме интересува как да дадем на хората възможност да гласуват за това, което искат."

Делян Пеевски, председател на ДПС: "Защо се бави толкова процедурата за служебния кабинет, да ви попитам. Защо? Защото президентът трябва да се пече на морето, в чужбина, президентът се пече, мистър Кеш в чужбина, с антуража си от касиери, от Николай Копринков, харчи откраднатия кеш, а вие колеги разходете се днес до парламента, вижте къде приема проекто-премиерката и кои хора на президента обикалят всеки ден в кабинета ѝ."

Борислав Гуцанов, председател на ПГ на БСП: "В крайна сметка кандидатът за министър-председател се нуждае от време, за да види кои министри трябва да предложи, кои ще останат от старите министри, кои ще бъдат заменени, това не може да стане за 48 часа, в крайна сметка говорим за управлението на държавата."

Вижте повече в прякото включване на Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради жегата ограничават движението за камиони над 20 т в четири области
Заради жегата ограничават движението за камиони над 20 т в четири области
Маурисио Почетино застава начело на националния отбор на САЩ
Маурисио Почетино застава начело на националния отбор на САЩ