НОВИНИ

Област Плевен е в грипна епидемия от утре до 31 януари

Учениците остават в клас

област плевен грипна епидемия януари
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:43, 23.01.2024
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Област Плевен е в грипна епидемия от 24 до 31 януари, съобщи директорът на Регионална здравна инспекция д-р Илиян Минчев.

Ще бъдат въведени традиционните мерки. Преустановяват се женски и детски консултации, както и профилактични прегледи. Ще бъдат спрени плановите имунизации, както и свижданията в лечебните заведения с изключение на тежкоболните пациенти. Ще бъде засилен филтърът в детските заведения, където ще има по-честа дезинфекция и проветряване на помещенията. Задължителни ще са маските за персонала и пациентите във всички лечебни заведения на територията на областта.

Учениците остават в клас, няма да бъдат пуснати във ваканция или да учат онлайн. Причината е, че няма тревожен процент на отсъстващи. В областта отсъстващите ученици са между 8 и 12 процента, а в град Плевен – между 15 и 20 на сто, което под критичните 30 процента, обясни д-р Минчев.

Към днешна дата заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в областта е 273 на 10 000. От вчерашния ден са установени нови 33 случая на грип и ОРЗ в Плевен.

Директорът на РЗИ подчерта, че няма натоварване в белодробните отделения на болниците в Плевенско, не е натоварено и детското отделение на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Георги Странски". В аптечната мрежа са налице необходимите симптоматични средства за лечение на грип и ОРЗ.

Д-р Минчев увери, че обстановката се следи ежедневно. При необходимост ще бъдат въведени допълнителни мерки, ако ситуацията се усложни, но за момента няма данни това да се случи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кабо Верде и Египет се класираха за осминафиналите в Купата на африканските нации, Гана почти сигурно се прости с шансовете си
Кабо Верде и Египет се класираха за осминафиналите в Купата на африканските нации, Гана почти сигурно се прости с шансовете си
Ще има ли споразумение за спиране на огъня в Газа?
Ще има ли споразумение за спиране на огъня в Газа?