НОВИНИ

Областният управител на Бургас кани фирми да съборят незаконните сгради в Росенец

две деца българия били спасени удавяне морето одринска област
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:42, 04.10.2023
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Областният управител на Бургаска област Пламен Янев отправи покани към три общински и две частни фирми за събарянето на незаконните сгради в лесопарк "Росенец". На втората обществена поръчка, обявена от държавата преди месец, не се яви нито един кандидат, макар че сумата за събарянето бе значително увеличена. Затова администрацията следва процедурата по закон, а именно чрез отправяне на директни покани към строителни фирми, посочват от пресцентъра на Областна управа-Бургас.

"Тези сгради в Росенец са ярък пример за корупция и усещане за "завладяна държава", затова доведоха и до мащабни протести през лятото на 2020 г. Държавата е обявила необходимите законови процедури за събарянето, издействахме и увеличение на сумите, които са осигурени и фирмата-изпълнител ще ги получи", каза Янев.

Поканите до общинските фирми в Бургас той мотивира с факта, че незаконното строителство е на територията на Община Бургас и именно тя е отговорна за премахването, ако собственикът на имота не го направи.

"Силно се надявам да покажем, че не толерираме беззаконието не само на думи, а и чрез дела", допълни областният управител.

Предмет на процедурата е премахване на триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана, обявени за незаконни със заповеди на Община Бургас. Те се намират на плажа в местността "Отманли" и към момента не се използват.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клубната база на Ботев Пд официално бе преименувана на името на легендарния Никола Щерев - Старика
Клубната база на Ботев Пд официално бе преименувана на името на легендарния Никола Щерев - Старика
Въпроси много, отговори - малко
Въпроси много, отговори - малко