НОВИНИ

Облекчават се условията за отпускане на енергийна помощ

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:44, 07.07.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

С близо 4.5% се повишава целевата помощ за отопление. Тя става почти 547 лева, съобщиха от социалното министерство. Размерът е съобразен с повишените цени на тока от първи юли. Условията за отпускане на помощта са облекчени, а увеличението на пенсиите няма да лиши от подкрепа хората с ниски доходи.

През миналата година помощта за отопление беше малко над 523 лева, но заради високите тогава цени на енергоносителите хората получиха еднократно по още 100 лева.

Сега увеличената помощ за отопление всъщност ще е с около 80 лева по-малка от миналогодишната, защото засега не е предвидена допълнителна сума. 73-годишната Теменужка Кънчева от Русе се отоплява с климатик. Миналата година помощта стигнала за цялата зима.

При необходимост, по искане на социалния министър, по време на отоплителния сезон може да бъдат осигурени допълнителни средства за енергийна помощ. От тази година тя ще се изплаща веднъж на месец след подаване на заявлението. А заявление вече може да се подава във всяка социална служба в страната, независимо от адреса.

"Администрацията не изисква документи, които ние можем да получим по служебен ред. Ако се изискват допълнителни документи ще бъдат поискани на адреса", обясни Павлинка Дупчева- експерт в Агенцията по социално подпомагане.

Условията за отпускане на помощта за безработни са променени.

"За тях регистрацията в Бюрото по труда е намалена 3 месеца преди датата на подаване на заявлението-декларация. Лицата, които са регистрирани като ЕТ, ако са спрели дейността на фирмата също могат да кандидатстват за отпускане на помощта".

Заявления се приемат до 31 октомври. Очаква се подпомогнатите през тази годна да се увеличат с около 25 000.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едвин Ван дер Сар е в болница след получен мозъчен кръвоизлив
Едвин Ван дер Сар е в болница след получен мозъчен кръвоизлив
Стефанос Циципас обърна Анди Мъри в доиграването и се класира за третия кръг на Уимбълдън
Стефанос Циципас обърна Анди Мъри в доиграването и се класира за третия кръг на Уимбълдън