НОВИНИ

Изплащането на пенсиите се забави с часове на някои места в страната

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:38, 07.07.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Изплащането на новите, по-високи пенсии започна от днес. Увеличение от 12% получават над два милиона пенсионери. От 1 юли социалната пенсия за старост стана 276.64 лева.

Пенсионерите под линията на бедност, от 504 лева, намаляват почти наполовина и вече са малко под 340 хиляди. За проблем с получаването на пенсията си днес ни сигнализираха възрастни хора от София и Кърджали. Всички те имат сметка в една търговска банка.

Седмо число - ден за пенсия и плащане на сметки за Валентин Георгиев от София. От сутринта бил в очакване на есемес от банката.

"Друг път идва преводът, есемесът на телефона ми идва в 11 часа, но днес нямах превод до един и половина. Трябваше да взема назаем от човек, за да ходя да си платя Гражданската отговорност", каза Георгиев.

След като и в късния следобед няма превод, пенсионерът отива в банката да пита защо.

"Ходих в клона, в който ми е сметката, имаше много хора като мен и всеки проверяваше. И аз влезнах и казаха има проблем, проблемът не е в нас, проблемът е в НОИ", добави той.

От НОИ ни отговориха, че при тях няма закъснение на преводите. Потърсихме позицията на банката. В телефонен разговор заявиха, че всички пенсии са изплатени навреме в рамките на деня, какъвто е установеният от закона срок.

Малко след 16 часа и пенсията на Валентин Георгиев бе преведена. Той настоява за извинение.

"Днес нямах превод до един и половина и ходих до клона който е близко, а те ми казаха, че има проблем от НОИ с пенсиите. Трябваха ми пари, но аз не мога да разчитам на тази банка. Никой досега не е поднесъл никакво извинение, становище какъв е проблемът", добави той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефанос Циципас обърна Анди Мъри в доиграването и се класира за третия кръг на Уимбълдън
Стефанос Циципас обърна Анди Мъри в доиграването и се класира за третия кръг на Уимбълдън
Приемането ни в Шенген зависи от промени в законодателството, заяви премиерът
Приемането ни в Шенген зависи от промени в законодателството, заяви премиерът