НОВИНИ

Обмисля се участието на български военни в нови операции зад граница

обмисля участието български военни операции граница
bnt avatar logo
от БНТ
16:14, 21.12.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Обсъжда се участие на български военни в нови операции зад граница. Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев без да дава повече подробности.

Тагарев изслуша докладите на командирите на българските контингенти зад граница по време на традиционната видеоконферентна връзка в София.

Министърът на отбраната информира командирите за последните решения относно изтеглянето на българската рота от операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ALTHEA” и заяви:

„Вчера Министерският съвет взе решение да изтегли ротата от „ALTHEA”, но в дискусиите стана ясно, че от нас се очаква през 2025 година отново да заявим такова участие в KFOR. В момента ние залагаме една рота в оперативния резерв за двете операции. Намерението ни е да разширим това участие и да го върнем като минимум на досегашното ниво. Дискутираме участие в нови операции, защото за съжаление обстановката в света се усложнява“.

В срещата взеха участие още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.

„Благодаря Ви за професионалното изпълнение на своите лични и командирски задължения. Това е изключително важно, за да може Въоръжените ни сили да натрупат опит и самочувствие и да стават все по-съвместими с нашите съюзници и да повишават престижа на България“, каза министърът на отбраната в обръщението си към българските военнослужещи, участващи в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ALTHEA”, в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в небойната мисия на НАТО в Ирак.

В отговор на журналистически въпрос относно българското участие във военната мисия за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна, министър Тагарев уточни, че към момента страната ни има военнослужещ в планиращата клетка, която ръководи тази дейност. Страната ни има готовност за участие с инструктори на друга територия, като в момента нямаме такива в Полша и Германия, поясни той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов допълни, че до момента не е провеждано обучение от българска страна на украински военнослужещи поради липса на заявка от страна на Киев. Обучението е базирано на предходното решение на Народното събрание. В него се посочва участието в мисията на до 50 военнослужещи, базирани в Полша и Германия. България декларира и готовността си за обучение на военни медици у нас.

Министърът на отбраната се обърна към всички военнослужещи зад граница, като им пожела спокойни празници, щастие, здраве и успешно завръщане при семействата и приятелите.

Към настоящия момент повече от 100 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България участват в мисии и операции зад граница.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добрин Гьонов смята, че 2023 г. е успешна за ЦСКА 1948 в много направления
Добрин Гьонов смята, че 2023 г. е успешна за ЦСКА 1948 в много направления
Стойчо Младенов: Единствено непостоянството ни попречи да имаме по-добри резултати
Стойчо Младенов: Единствено непостоянството ни попречи да имаме по-добри резултати