НОВИНИ

Обмислят увеличението на максималния осигурителен праг да бъде отложено

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:08, 24.01.2022
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
обмислят увеличението максималния осигурителен праг отложено
Слушай новината

Управляващата коалиция обмисля да отложи увеличението на максималния осигурителен праг на 3400 лева, научи "По света и у нас". В новият проектобюджет е заложено минималната работна заплата да достигне 710 лв. от 1 април, а осигурителният таван да се вдигне от 3000 на 3400 лв.

До този момент официално срещу това решение са се обявили от "Демократична България" и "Има такъв народ". "За" увеличението на прага е Министерството на финансите. Според новата идея, която управляващите обмислят е повишението на прага да се отложи до средата на годината, когато ще се прави актуализация на бюджета.

От края на миналата година се вдигна и тавана на пенсиите до 1440 лева. С увеличението на новия праг, заплатите над 3000 лева ще намалеят с близо 50 лева, а работодателят ще трябва да плаща допълнителни 75 лева.

От най-голямата асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ разпространиха своя позиция, в която се казва, че с тях не е обсъждана идеята за увеличение на прага. Според фирмите от бранша ще бъдат засегнати именно тези сектори, които плащат пълни заплати на служителите си и ги осигуряват на реалното им възнаграждение.

Държавният бюджет за 2022 г. все още не е приет от Министерския съвет и съответно не е внесен в Народното събрание за гласуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха световното по водни спортове с още една година
Отложиха световното по водни спортове с още една година
47-годишен българин карал с над 233 км/ч в Белград
47-годишен българин карал с над 233 км/ч в Белград