Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Асен Василев: Проектът за Бюджет 2022 е социален, с грижа за хората

Николай Минков
от Николай Минков
18:23, 23.01.2022
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Бюджетът за 2022 година е социален, заяви в предаването "Бизнес.БГ" вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

В новия бюджет се отделят 1 млрд. повече за здравеопазване и ръст на пенсиите от юли с 6,1%. Няма да се променят и данъчните закони.

Заложените приходи възлизат на малко над 57 млрд., а разходите надхвърлят 63 млрд. лв.

Очаква се в хазната да влязат от данъци около 31 млрд., а от социални и здравни вноски - над 13 млрд.

Най-много средства са заделени за социално подпомагане - малко над 20 млрд. за икономически дейности - 10,5 млрд., за здравеопазване - над 8 млрд.

Асен Василев определи проектобюджета за 2022 година като социален, с грижа за хората.

"Бюджетът е доста социален. В него има заложени, освен политиката по пенсиите, която започна от миналата година и продължава и тази година, безплатни детски градини, безплатни ясли за всички деца, които са в държавните, общински детски градини, плюс компенсация, разбира се, за тези, които не могат да бъдат приети", обясни финансовият министър.

Предвижда се минималната работна заплата да нарасне на 710 лв. Увеличават се възнагражденията на учителите, като ще достигнат около 1900 лв.

"Учителските заплати се изпълняват от коалиционната политика те да са 125% от средната работна заплата, отчитайки увеличението в средната работна заплата миналата година са заложени заплати, съобразени с това ниво", обясни вицепремиерът.

Разширява се обхватът на ваучерите за храна.

"Те могат да се ползват вече и за битови сметки - ток, парно, вода и т.н. като идеята е да се увеличии сумата на ваучера - т.е., на работник на месец фирмите да могат да дават повече ваучери", каза Василев.

Разработва се мярка за компенсиране на общините заради скъпия ток в новия бюджет.

"Заедно МРРБ и Министерство на енергетиката разработват конкретна схема. Там, както знаем, има доста голям ресурс, заделен и от парламента и от икономии на разходи в края на годината, така че би следвало да има средства за компенсация", обясни финансовият министър.

Василев посочи, че на този етап в бюджета няма заложени нови мерки за фирмите.

"Повечето мерки, за които говорим, са мерки, които са работили миналата година и продължават и съответно се включват при определяне ниво на ограничаване на икономиката. Запазва се мярката 60 на 40, тъй като тя работи доста добре. При пълно затваряне, ако се наложи, мерките "Запази ме +", мерките за задържане на заетостта, които са в МТСП", коментира той.

Продължава се данъчната политика от миналата година с намалените ставки на ДДС за секторите, засегнати от ковид, без да се ревизират данъчните закони .

"Нови сектори с намалено ДДС няма предвидени. Няма предвидени никакви промени за намалени данъчни ставки. Единствените закони, които са пипнати - данъкът върху лихвите се отменя и данък "Уикенд", колкото е възможно, тъй като той е по евродиректива, е ограничен неговият обхват. Със закона за бюджета няма влизане с повишени акцизи", обясни Василев.

За сектор здравеопазване средствата са с 1 млрд. лева повече. Запазва се и сумата от 1000 лева за медиците на първа линия.

"Правилната политика не е да се увеличават извънредните плащания. Правилната политика е всъщност да се намери начин лекарите да получават нормални възнаграждения, които са по-високи. Има предвидени повече средства за доболничната помощ. Значително повече. Има засилена помощ към педиатричното здравеопазване", заяви Асен Василев.

В проекта за бюджета е заложен растеж от близо 5%, и поемане на нов държавен дълг от 7,3 млрд. лв. или 26,7% от БВП.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Енергийният министър: При проблем с газовите доставки имаме ресурс да компенсираме с ток
Енергийният министър: При проблем с газовите доставки имаме ресурс да компенсираме с ток
Атанас Атанасов: Като лоялен член на НАТО би следвало да разчитаме на алианса
Атанас Атанасов: Като лоялен член на НАТО би следвало да разчитаме на алианса