НОВИНИ

Обрат по делото за собствеността на двореца "Врана"

Апелативният съд отсъди в полза на Симеон Сакскобурготски и сестра му

обрат делото собствеността двореца врана
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:40, 29.07.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Софийският апелативен съд излезе с решение, че собственици на парка и двореца "Врана" са Симеон Сакскобурготски и сестра му Мария-Луиза. Това става ясно от акта на съда, публикуван на сайта на институцията. Решението не е окончателно и може да се оспори пред Върховния касационен съд.

Апелативният съд е отхвърлил решението на Софийския градски съд, че държавата е собственик. Държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, е осъдена да заплати на Симеон Сакскобурготски сумата от 59523 лв., а на сестра му - 98676 лв. - разноските за двете съдебни инстанции. По делото не е било установено държавата да е придобила правото на собственост върху процесните недвижими имоти чрез правна сделка, по давност или други способи, определени в Закона за държавната собственост.

"Актът, с който тези имоти са били отнети през 1947 г., към настоящия момент е обявен за противоконституционен, а с оглед неговото правно естество и за невалиден, поради което според общите принципи на вещното право не може да легитимира държавата като собственик на имуществото, което е придобила въз основа на този акт", се посочва в решението на съда.

Симеон Сакскобургготски коментира решението на СГС да се отнеме резиденция Врана

По делото не е било и установено, че държавата не е доказала строителството на обектите да е било извършено със средства от бюджета.

"От събраните по делото доказателства се установява, че Дворец "Врана" е построен с лични средства на българския владетел Фердинанд", посочва съдът.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отлично плуване прати Йосиф Миладинов на 1/2-финал в Токио
Отлично плуване прати Йосиф Миладинов на 1/2-финал в Токио
Шофьор отнесе ограда на заведение за бързо хранене в Пловдив (ВИДЕО)
Шофьор отнесе ограда на заведение за бързо хранене в Пловдив (ВИДЕО)