НОВИНИ

На първа инстанция: И дворецът "Врана" е държавен

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза загубиха делото срещу държавата за двореца "Врана", парка край него и целия комплекс от сгради. Решението е на Софийския градски съд и може да бъде обжалвано пред Апелативния съд. Досега съдът е признал окончателно собствеността на държавата върху дворците "Кричим", "Саръгьол" и "Ситняково".

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:50, 23.08.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Имотът беше върнат на Симеон Сакскобургготски и сестра му преди 17 години от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. По-късно Симеон II дари част от парка към двореца на Столичната община, като едно от условията беше паркът да бъде отворен за посещения само в събота и неделя.

От всички имоти на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза дворецът "Врана" е най-голям и представителен. Централна сграда е с площ от над 2000 кв. м, а заедно с нея има още над 20 постройки, оранжерии и парк с площ от близо 1000 дка.

Според днешното решение на съда, цялата собственост трябва да бъде върната на държавата от Симеон и Общината. Мотивите много напомнят тези от предишните дела за царските имоти, а именно че "Врана" не е бил лична собственост на монарсите, а на Интендантството на Цивилната листа на Царя, която е била държавна институция. Това означава, че имотите не са били лична собственост на царете, а на държавата.

Ели Христова - адвокат на Симеон Сакскобургготски: Бяхме много неприятно изненадани да разберем, че държавата е призната за собственик на този имот, защото за разлика от другите царски дела, където може би е имало някои въпросителни, тук за нас беше пределно ясно, че единствено и само царят като физическо лице е бил собственик, защото купувал Врана част по част. А освен това има и нещо много различно, че през 90-та година не държавата, а общината е станала собственик на имота и именно тя го е върнала, така че няма абсолютно никакво основание съдът да признае именно държавата за собственик.

Адвокатите на Симеон Сакскобургготски са категорични, че ще обжалват решението нa по-горна инстанция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Може ли да наложат импийчмънт на Тръмп заради сексскандал
Може ли да наложат импийчмънт на Тръмп заради сексскандал
АПИ пуска обществена поръчка за плащанията на електронни винетки и ТОЛ такса
АПИ пуска обществена поръчка за плащанията на електронни винетки и ТОЛ такса