НОВИНИ

Заради горещините: Покриват с платнища Ронския ледник в Швейцария

В швейцарските Алпи платнища предпазват Ронския ледник от горещините. Той е един от най-големите в Европа. През последните години, обаче, размерите му значително намаляха.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:19, 23.08.2018
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Някога бил най-внушителният ледник на Стария континент. Горещите лета, обаче, значително свили размерите му. Всяка година, заради топенето, от глетчъра изчезват по 6-8 метра. Ако тенденцията се запази, до края на века Ронският ледник ще изчезне.

За фамилия Филип борбата с климатичните промени и спасяването на ледника се е превърнало в житейска мисия. Преди 150 години открили хотел в района. Още преди стотина започнали да покриват ледника с платнища, за да ограничат топенето.

Бизнесът им не успял да устои на бързото топене. Те били принудени да затворят хотела, но не се отказали от спасяването на ледника.

Карлен Филип: Преди двайсетина години започнахме да покриваме ледниците със специални платнища.

Казват, че ако не са покривалата, Ронският глетчър отдавна щял да изчезне. Мисията за спасяването на ледника е трудна и доста скъпа. Само материалът за изработването на платнищата струва над 60 хиляди франка.

- Скъпо е. Но ако няма лед, ще изчезнат и ледените пещери.

Всяко лято, обаче, някогашните хотелиери наемат работници и хеликоптери, за да спасят ледника и да съхранят внушителните гледки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел започна кавказката си обиколка с посещение в Грузия
Меркел започна кавказката си обиколка с посещение в Грузия
Официална програма на СП по художествена гимнастика
Официална програма на СП по художествена гимнастика