НОВИНИ

Паметникът на Бенковски в Копривщица има нужда от спешна реставрация

Паметникът на Бенковски - един от символите на Копривщица - има спешна нужда от реставрация. Пари от общинския бюджет няма. За да съхранят историческото и културно богатство на града от общината започнали да събират дарения, но средствата са крайно недостатъчни. Сега обръщат поглед с очакване към държавата.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:05, 23.08.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
Кунка Неделева - директор на ,,Дирекция на музеите", гр. Копривщица: Аз не мога да си представя Копривщица без големия монумент на "човекът що даде фаталния знак" - Георги Бенковски.

Той бди над Копривщица и напомня за онова време, когато свободата струвала човешки животи.

Построен през 1976 г., паметникът е устоял на всички капризи на времето - студ, сняг, пек. Но за тези 42 години не е реставриран нито веднъж.

Генчо Герданов - кмет на Копривщица: Виждате, че е построен върху 5 морени, които символизират 5-вековното турско робство. Сега състоянието не му е добре. Поддържаме го. Както виждате, чисто е, но самите морени, самият скулптор миналата година дойде и със сълзи на очите... предлага да обърнем внимание, защото той знае цялата структура на паметника.

Констатирал - реставрация е категорично наложителна. Паметникът е изграден от гранитни блокове. Но заради продължителни дъждове, така и не успели да свържат отделните части със скоби, налети с олово, което е и най-дълготрайно. Вместо това - налели ги със смола.

Кунка Неделева - директор на "Дирекция на музеите", гр. Копривщица: Затова успоредно на старите скоби трябва да се поставят нови, фиксирани с олово. Не само паметникът се нуждае от бърза и спешна реставрация и консервация, но също и панорамната площадка. Би могло да се помисли и за осигуряване на най-вече по-добър достъп за по-възрастни хора и деца.
Генчо Герданов - кмет на Копривщица: Не по-малко от 50-60 000 лева, не по-малко - това е минимумът, който е необходим.

От общината са разкрили банкова сметка за дарения - разчитат на родолюбиви българи, но и на държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още няма резултати от вторите проби за чума по животните, от БСП искат оставки
Още няма резултати от вторите проби за чума по животните, от БСП искат оставки
Лидерът на групата на ЕНП в Брюксел: България да бъде приета незабавно в Шенген
Лидерът на групата на ЕНП в Брюксел: България да бъде приета незабавно в Шенген