НОВИНИ

Обрат: Управителят на Здравната каса оттегли оставката си

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:31, 17.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Подалият в края на миналата година управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) оставка Станимир Михайлов изненадващо я оттегли малко след 10.00 часа. В същото време днес депутатите трябваше да я гласуват, вместо това обаче, те проведоха спор по темата.

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС: "Кой го накара да си оттегли оставката. Оставката е личен акт и оставката не се депозира от депутат в НС, а се депозира лично от управителя на НЗОК, което означава, че управителят на НЗОК е зависим от тези хора. Ето така работи мафията в България. Станимнир Михайлов е бил принуден да си оттегли оставката от някой в тази зала."

Мирослав Иванов, ПП-ДБ: "Ако той е депозирал оттегляне от своята оставка би следвало да се съобрази и тя да не бъде подлагана на гласуване и тук излишния патос на г-н Ангелов, че някой го бил принудил нещо да направи. Г-н Михайлов, аз съм убеден, че той ще излезе и ще каже на българските граждани, защо е направил това. Г-н Ангелов, точно вие пък да говорите за мафия, несериозно е."

Станислав Балабанов, ИТН: "Когато имаше гнусната и порочна сглобка, си правихте сулуги между ГЕРБ и ПП, Борисов да служи на Кирил Петков, да назначи техния некомпетентен човек за шеф на здравната каса и да контролира едни 8 млрд. От последните минути разбирам освен, че има пудели в агенция "Митници", има пудел и в здравната каса. Така излиза от цялата тая тук агония, която продължава."

Цончо Ганев, "Възраждане": "В момента имаме ситуация, в която новото правителство не маха, а казва принуждава най-вероятно вашата изтривалка, вашия схемаджия да напусне здравната каса и той си подава оставката. След като са излезли доказателства, че той е схемаджия, естествено, че ние ще подкрепим неговата оставка, напротив, той трябва да бъде разследван, съден и вкаран в затвора, ако има нужните доказателства. Съвсем естествено е, вие като не може да предложите подуправителя заедно с него да си заминат и ние ще го подкрепим."

Хамид Хамид, ДПС: "След депозиране на оставката точката е внесена за разглеждане, в пленарна зала точката е включена за разглеждане, започнали са дебатите, дебатите трябва да приключат, ние сме в процедура и трябва да гласуваме тази оставка."

Георги Свиленски, "БСП за България": "Питам защо 9 месеца оставките и на двамата не бяха вкарани в дневния ред на парламента, питам защо в последните дни на българския парламент започва едно оттегляне на оставки. Кой принуди управителя и подуправителя да си подаде оставка."

В края на миналата година управителят на НЗОК Станимир Михайлов и подуправителят проф. Момчил Мавров са депозирали оставките си в деловодството на Народното събрание. Тогава те бяха поискани от партиите, които подкрепят правителството на Николай Денков.

Вижте прякото включване на Цветелина Катанска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диего Симеоне след загубата от Борусия Д: Когато един тим те превъзхожда, трябва да бъде поздравен
Диего Симеоне след загубата от Борусия Д: Когато един тим те превъзхожда, трябва да бъде поздравен
Старши треньорът на Барселона Шави: Съдията беше катастрофа, червеният картон промени хода на мача
Старши треньорът на Барселона Шави: Съдията беше катастрофа, червеният картон промени хода на мача