НОВИНИ

Заради негодна за ползване вода: Жителите на Брестовица готвят ефективни протести

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Златин Бояджиев
07:33, 17.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Жителите на пловдивското село Брестовица отново излязоха на протест заради негодната за ползване вода в селото. Проблемът е от години, но последните дни качеството на водата се е влошило драстично. Хората искат държавата да финансира изграждането на нов водопровод, за да могат да живеят нормално.

Преди няколко години в селото са изградени нови кладенци за водохващане, но няма тръбопровод, който да докара чистата вода. Жителите на селото се справят който както може:

"Наливаме си вода за пиене от балкански села или си купуваме от магазина за готвене. също понякога не можем да се къпем", каза Любомира Праматарова.

"Това е банална история, която характеризира какво е положението в цялата ни държава - мръсотия навсякъде. Администрацията не е в състояние да си осигури чиста вода за населението", каза Асен Буков.

"Четири години получаваме едни празни обещания. Не се предприемат мерки да се подмени, да се мине към чисто водоподаване, за да може да се живее един нормален живот", каза Любомир Томов от сдружение "Живот за Брестовица".

Решението на проблема с водата е чрез финансиране от държавата- смята кметът на община Родопи. Отпускането на средствата обаче постоянно се отлага за следващи периоди:

"Проектът е за обща стойност около 25 милиона. Фактът е, че има технически проект, има и избран изпълнител, така че ние можем да започнем работа веднага след като бъде направен довеждащият водопровод", обясни Павел Михайлов.

От ВиК-Пловдив вече са сключили договор за финансиране на частта, която те трябва да изградят:

"Предполагам, че максимум до 2 години ще можем да го реализираме. Ако имаме цялата необходима документация, съгласувана с институциите, тъй като това отнема най- много време", каза Йордан Чемишев, ВиК-Пловдив.

Жителите на селото заявиха, че на 24 април ще блокират главни пътища в района, ако дотогава не се намери решение за финансиране на проектите за водата на селото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сакраменто Кингс изигра знаменит мач и отстрани Голдън Стейт Уориърс в плей-ин турнира
Сакраменто Кингс изигра знаменит мач и отстрани Голдън Стейт Уориърс в плей-ин турнира
ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран
ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран