НОВИНИ

Лидерите от ЕС се събират на извънредна среща в Брюксел

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:34, 17.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Лидерите на страните от ЕС ще заседават днес и утре на извънредна Среща на върха в Брюксел. Това ще бъде и първото посещение на новия служебен премиер Димитър Главчев.

Основаната тема на срещата е обсъждането на нов пакет от предложения за укрепване на европейския вътрешен пазар и конкурентоспособността на икономиката. Другата важна тема са отношенията между ЕС и Турция. Преди срещата евролидерите ще бъдат приети от края на Белгия - Филип.

Очаква се днес лидерите да обсъдят ситуацията в Близкия изток и да призоват страните от региона за сдържаност, за да не се стигне до ескалация на напрежението. Те ще се запознаят и с развитието на ситуацията в Газа и ще поискат незабавно прекратяване на огъня, освобождаване на заложници, както и спешно увеличаване на хуманитарната помощ за ивицата.

Украинският президент Володимир Зеленски също ще се включи в срещата чрез видеоконферентна връзка. Киев ще поиска да бъде свикано заседание на съвета НАТО - Украйна за защита на въздушното пространство и доставка на ПВО системи и ракети.

Очаква се европейските лидери да обсъдят необходимостта от ускоряване на военните доставки за Украйна, особено на системи за противовъздушна отбрана.

Вижте повече и в прякото включване на Десислава Апостолова от Брюксел

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентарни избори в Хърватия
Парламентарни избори в Хърватия
Спортни новини 17.04.2024 г., 06:30 ч.
Спортни новини 17.04.2024 г., 06:30 ч.