НОВИНИ

Образователният министър: Не виждам позитиви за страната ни от нови избори

министърът образованието николай денков вече академик
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:31, 22.06.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

"Отиването на избори в този момент ще има негативни последствия, а не позитиви за страната ни", заяви в Пловдив министърът на образованието проф. Николай Денков.

Според него, ако вотът на недоверие тази вечер успее, може да се стигне до забавянето на много законови промени, от които зависи получаването на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост. По думите на проф. Николай Денков правителството е готово за всички варианти, но при падане на кабинета трябва да се обсъжда спешно как ще се управлява България.

"Най-важното е да продължат усилията за промяна на начина, по който функционира държавата. При евентуални нови избори не виждам как ще се получи по-устойчива и по-конструктивна структура. Ако сега влезем в избори, бъдещият парламент ще е още по-фрагментиран, а структурата на управление ще е още по-неустойчива", добави проф. Николай Денков.

Той не изключи вероятността да се стигне и до формирането на ново правителство в рамките на този парламент, но подчерта, че много зависи каква ще бъде целта на този кабинет.

"Ако целта е да се върнем към предишни практики, към предишни упражнения на властта, лично аз бих го смятал за вредно за България. Ако продължим, научавайки си уроците да променяме средата, да променяме законите, така че да има правова държава, да бъдат и хората, и малкият и средният бизнес по-уверени в това, което могат да направят, за да се развият, и хората да бъдат по-спокойни, че държавата има грижа за тях – заплати, пенсии, всичко, което виждате, че се опитваме да променим, макар и с много трудности през тези години. Това има смисъл. Няма значение името на премиера, няма значение кой е конкретният министър. Важното е, че България трябва да бъде променена и това се опитваме да направим", каза още образователният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама футболисти подновиха договорите си с Ботев Враца
Двама футболисти подновиха договорите си с Ботев Враца
Обрат класира Виктория Томова на четвъртфинал в Ийстборн
Обрат класира Виктория Томова на четвъртфинал в Ийстборн