НОВИНИ

Образувани са 20 досъдебни производства за изборни нарушения

повечето лидери парламентарните партии гласуваха
bnt avatar logo
от БНТ
13:25, 05.07.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Образувани са общо 20 досъдебни производства за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. Това се казва в изявление от пресцентъра на българската прокуратура.

В прокуратурите на територията на страната са образувани 171 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, които съдържат данни за нарушение на политическите права на гражданите.

За изясняване на фактическата обстановка наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки. Анализ на Върховната касационна прокуратура показва, че през изминалата седмица са налице случаи на забавяне от органите на МВР при сезирането и докладването на компетентните прокуратури.

Получени са множество докладни записки от МВР, които са непълни и не съдържат достатъчно данни относно твърдените обстоятелства, което налага възлагането на допълнителни проверки от страна на наблюдаващите прокурори, се казва още в изявлението на прокуратурата.

"При констатиране на данни за извършено престъпление, органите на МВР са длъжни да уведомяват незабавно прокуратурата, която по Конституция единствена може да ангажира наказателна отговорност спрямо извършили престъпления лица. Подобряване на взаимодействието е в интерес на българското общество, с оглед даване на категоричен отговор на очакванията за гарантиране провеждането на честни и прозрачни избори на 11 юли", пишат от прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външният министър: Имаме двойно повече секции в чужбина от изборите на 4 април
Външният министър: Имаме двойно повече секции в чужбина от изборите на 4 април
Поулсен: Англичаните се надценяват, ако си мислят, че ще ни победят
Поулсен: Англичаните се надценяват, ако си мислят, че ще ни победят