НОВИНИ

Община Габрово предоставя грижа за самотни възрастни хора

bnt avatar logo
от БНТ
19:35, 26.03.2020
Чете се за: 00:49 мин.
Регионални

Грижа за самотни възрастни хора предоставя Община Габрово. До момента 36 души са се възползвали от възможността да бъдат посещавани от специалисти, които да им помагат в битовите им нужди. Пилотният проект има за цел да обхване минимум 224 потребители от целивите групи до края на тази година.

Нина Станева е санитар по професия и в момента се грижи 5 възрастни самотноживеещи хора в Габрово, които посещава по график.

Нина Станева – санитар: Има такива случаи и хора, които просто имат нуждата само да си поговорят. Чувствам се удовлетворена от труда си от благодарностите на тези самотни, стари, измъчени хора. Трябва да му докоснеш душата, за да усети той упората.

За 86–годишната баба Пена, която от година живее сама, Нина е семейството. Помага й в битовите нужди, пазарува й, но най-вече разведрява самотното й ежедневие.

Пена Николова – потребител: Ще ми помете, ще ми изтупа, много, много добре се разбираме с Нинка, много съм доволна, благодаря на социалните, че ми дадоха нея.

Проектът стартира в началото на тази година, като в момента по него са назначени 14 специалисти, които се грижат за възрастните хора.

Ивелина Иванова – главен експерт, Дирекция „Образование и социални дейности" - Община Габрово: Патронажната грижа включва по-скоро здравни и медицински услуги, рехабилитатори също, като не пропускаме факта, че социален работник и психолог също работят на терен и обслужват хората.

Специалистите, които обслужват хората, се разпределят според техните конкретни нужди, а документи за кандидатстване могат да бъдат подавани и онлайн.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството на Косово падна след вот на недоверие
Правителството на Косово падна след вот на недоверие
Удължават договорите на футболистите до края на сезона
Удължават договорите на футболистите до края на сезона