САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Борисов: Фирмите да работят и да си плащат осигуровките

от БНТ
17:43, 26.03.2020
Чете се за: 01:57 мин.
Бизнес

Министър-председателят Бойко Борисов призова фирмите, които могат да работят в извънредното положение, да си плащат данъците и осигуровките, за да балансират бюджета. Днес премиерът инспектира летището край Узунджово, което се превръща в паркинг за хиляди ТИР-ове. Най-голямата стоянка по трасето към Граничния пункт „Капитан Андреево" трябва да е готова да приеме първите камиони още утре.

По думите на премиера държавният бюджет в момента „лети" надолу. Справката на Министерството на финансите показва, че за осигуровки са внесени 150 млн. лева, вместо очакваните 500 милиона. Успокояваме бизнеса, за да работят онези, които могат, и да има за тези, които поради една или друга причина са спрели в момента - заяви Бойко Борисов.

Бойко Борисов - министър-председател: Аз съм убеден, че и търговските банки в рамките на ден-два, тъй като само преди ден банковите институции в Европа дадоха указания, до ден-два ще имаме и решение по кредитите, но нека те да го кажат да не се намесваме ние. Това е шансът, само заедно да осигуряваме, там където може да се работи. Тези, които взимат заплати да си плащат, за да може да остава за тези, които не работят. Затова полагаме тези усилия както казах, тази мъничка артерия, по която тече животоспасяващата кръв към отделните органи, които да успеят след кризата, да не трява да се ампутират, а да продължат и аз като Мутафчийски вече с термини говоря.

Трансформирането на летището край Узунджово в паркинг е във финален етап. Вече се монтират химически тоалетни и осветление. Осигурява се възможност за разполагане и на павилиони за храна.

Снегорини приключват разчистването на пистата на летището край село Узунджово, за да го превърнат в най-големия ТИР паркинг у нас.

Бойко Борисов - министър-председател: Тука няколко хиляди тира могат да се съберат. Ще го осветиме, ще го почистим, да се подготвим, защото ако кризата изведнъж стане още по-тежка, тука трябва да могат да стоят хората.

За да помогнат на чакащите на границата с Турция, от Асоциацията на международните превозвачи раздадоха 2000 пакета с храна и защитни средства на шофьорите от километричната колона.

Ангел Траков - председател на Асоциацията на международните превозвачи: Приготвили сме 1000 пакета с храна, вода, маски, ръкавици, дезинфектанти и още 1000 само с храна и вода, защото нямахме достатъчно предпазни средства.

А днес опашката от тирове на границата с Турция се сви от 50 на 15 километра. От „Гранична полиция" заявиха, че за последното денонощие в България са влезли 3000 тира, а броят на обработените камиони, излизащи към Турция, се е увеличил близо 3 пъти.

Гл. комисар Светлан Кичиков - директор на ГД"Гранична полиция": Преди да се вземат мерките са се обработвали 350-400 камиона, за изтеклото денонощие само на Капитан Андреево са обработени 1 100, а общо с Лесово 1230.

Превозвачите у нас алармират, че заради коронавируса браншът им е в колапс. Вече обмислят възможни варианти за прибиране на шофьорите от европейските страни, ако зелените коридори, определени от ЕС, не дадат очаквания резултат.

Петко Ангелов - превозвач: Единият е с камиона, другият е да пратим бусове, министър-председателят да договори разрешение, другият вариант е да искаме самолети да пуснат.

Тази вечер по време на заседанието на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов ще предложи на колегите си, камионите със стока от Европа за Турция и Близкия Изток да бъдат претоварвани у нас, на български тирове. Така ще могат да минават безпрепятствено към южната ни съседка.

Министър-председателят отбеляза, че Турция приема само България за сигурна страна и не иска българските шофьори да стоят под двуседмична карантина.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Европарламентът гласува извънредно спешни мерки за справяне с коронавируса
Европарламентът гласува извънредно спешни мерки за справяне с коронавируса
Бойко Борисов участва в заседанието на Европейския съвет заради COVID-19
Бойко Борисов участва в заседанието на Европейския съвет заради COVID-19