НОВИНИ

Община Свищов обяви бедствено положение заради безводието

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 17.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Областният управител на Велико Търново сформира кризисен щаб заради проблема с безводието в над 20 населени места в областта. Причината на някои места е остарялата водопреносна мрежа, на други - липсата на достатъчно дебит в местните водоизточници.

От снощи Община Свищов обяви бедствено положение заради безводието. Засегнати са 8 села - Българско Сливово, Горна Студена и Совата, частично са засегнати и селата Овча могила, Александрово, Червена, Драгомирово и Морава.

Областният управител инж. Георги Гугучков коментира в "Денят започва", че проблемът всяка година се задълбочава.

Осигурена е питейна вода за село Караисен, днес предстои среща на Гугучков с местната власт в Свищов и Павликени, както и представители на ВиК.

В село Българско Сливово живеят постоянно 1000 души, но през лятото са двойно повече. От началото на юли вода тук има през ден, но във високите части няма въобще. Бедстват и десетки семейства с малки деца.

Според кмета на селото проблемът се задълбочава всяка година, а причината е остарялата водопреносна мрежа, която аварира непрекъснато, а загубите по трасето са огромни.

"Стари инсталации, много загуба на вода. Трябва да се вземат неотложни мерки, за да спасим положението. Селото е готово да излезе на протест, дори ако трябва да блокираме пътища", каза кметът на селото Радослав Атанасов.

"Генерираме огромни загуби на вода и единственото решение е подмяна на водопроводите", каза Румен Линев началник ВиК Свищов.

В бедстващите населени места в областта бяха доставени водоноски с вода за битовите нужди. Трайното решаване на проблема с безводието обаче не е нито по силите на общините, нито на областните управи, защото са необходими милиони, които държавата спешно трябва да задели.

"Това е един проблем, който касае почти цяла България. Не може да се решава всяка област поотделно", каза инж. Георги Гугучков.

Хората са категорични, че водоноските не могат да помогнат и по думите им става дума за хуманитарна криза, която застрашава здравето им.

Вижте повече в прякото включване на Мирела Дончева

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джина Люкенкемпер спечели европейската титла на 100 метра
Джина Люкенкемпер спечели европейската титла на 100 метра
Илон Мъск се пошегува в Туитър, че купува Манчестър Юнайтед
Илон Мъск се пошегува в Туитър, че купува Манчестър Юнайтед