НОВИНИ

Испания продължава да се бори с горски пожари

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:18, 17.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Европа продължава битката с горските пожари. Димът от огромните площи, обхванати от огъня в Португалия, се разпространи до Испания и това предизвика тревога сред жителите на Мадрид. В Португалия горските пожари са опустошили около 85 000 хектара или близо 1 процент от територията на страната. В Испания до момента от пожари са засегнати повече от 270 хиляди хектара.

Спътникови снимки на НАСА показват мащабите на бедствието на Иберийския полуостров, който е обхванат от дим от западната до източната му част.

Пушекът от горските пожари в централната част на Португалия достигна до испанската столица Мадрид. Огънят, опустошил природния парк Сиера да Ещрела, избухна на 6 август. Въпреки усилията за потушаването му, пожарът отново се разгоря и това наложи евакуацията на няколко села. С пламъците се борят повече от 1100 пожарникари и 13 противопожарни самолета.

На 400 километра димът обви небостъргачите в Мадрид, известни като "Четирите кули", а жители на испанската столица се оплакаха от силна миризма на изгоряло.

Службите за спешна помощ в Мадрид се наложило да обясняват на разтревожени жители, че наблизо нищо не гори.

В района на Валенсия огнеборците продължават битката с пожарите, които достигнаха на метри от населено място и това наложи евакуацията на още хора. Непрекъснато променящите посоката си ветрове, както и топлото и сухо време допълнително усложняват обстановката. Този юли е бил най-горещият в Испания, откакто метеорологичната служба на страната води статистика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Градев разясни казуса с жалбата на Левски срещу Хамрун
Георги Градев разясни казуса с жалбата на Левски срещу Хамрун
Джо Байдън подписа закон за 430 милиарда долара инвестиции в здравеопазване, климат и данъци
Джо Байдън подписа закон за 430 милиарда долара инвестиции в здравеопазване, климат и данъци