НОВИНИ

По-кратка карантина и изолация при COVID-19 - кои мерки остават в сила?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:50, 16.08.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Намалиха изолацията и карантина за заразените с COVID-19 и контактните им като за някои случаи те дори отпадат. Маските в градския транспорт, болници, аптеки и институции, които предоставят социални услуги, остават задължителни.

Тези мерки идват на фона на намаляваща заболеваемост, която за последните 7 дни е спаднала с 12%. Здравните власти отчитат сериозен спад на смъртността и заетостта на болничните легла. Решения за промяна на мерките ще се взимат всяка седмица в зависимост от епидемичната обстановка.

От четвъртък заразените с коронавирус ще остават в изолация 7, вместо досегашните 10 дни. Карантината за контактните ще бъде намалена от 7 на 5 дни. За преболедували, ваксинирани и хора, които са си поставили бустерна доза до 90 дни преди контакт със заразен, карантина няма да има.

"Световните данни показват, че човек е активно опасен и заразен за околните в над 90% от случаите до петия ден. Естествено, че ако е в тежко състояние, той ще бъде хоспитализиран. Ще престои в болница до пълното си оздравяване, така че да не представлява опасност за другите", обясни доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Съкратените срокове за карантина и изолация ще важат и за хората в заварено положение.

"При промяна на софтуера на информационната система тя автоматично ще ги свали от изолация или карантина при достигане на 7 и 5 дни", допълни Кунчев.

Решението за намаляване на карантината и изолацията е взето заради отчетения спад на заболеваемост, смъртност и заетост на болничните легла. Главният държавен здравен инспектор го определи като "малка, но първа стъпка по отношение на постепенно разхлабване на мерките, която ще продължи".

Експертният съвет ще заседава всеки вторник и при необходимост ще взема решения за промяна на противоепидемичните мерки.

"Разхлабването, което отпуснахме в предишните две седмици показва, че решенията на експертния съвет са адекватни", смята служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Прогнозите са, че намалената изолация и карантина ще се отразят благоприятно на бизнеса. По данни на Националния осигурителен институт разходите за болнични заради карантина в периода 2019 - 2021 година са нараснали почти 6 пъти. Издадените болнични листове са се увеличили почти 3 пъти. Издаването на направления за безплатни антигенни тестове от личните лекари вероятно ще започне не през тази, а през следващата седмица.

"В момента се водят преговорите между НЗОК и БЛС. И силно се надявам най-късно до края на тази или началото на следващата седмица да бъде подписан този анекс, с който се възстановяват и парите със задна дата на лекарите, които ваксинират", допълни министър Меджидиев.

Пунктовете за ваксинация могат да отварят флакон с ваксина и само при един желаещ, напомни здравният министър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съд в Донецк обвини петима чужденци за наемници
Съд в Донецк обвини петима чужденци за наемници
Волейболният шампион Хебър Пазарджик проведе среща преди началото на лятната си подготовка
Волейболният шампион Хебър Пазарджик проведе среща преди началото на лятната си подготовка