НОВИНИ

Камен Невенкин: Украйна в момента води нашата битка

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 16.08.2022
Чете се за: 02:40 мин.
Европа
Слушай новината

В момента Украйна има изключително ограничени ресурси. Тя ще продължи да ги използва с максимална ефективност и ще продължи да не разкрива какъв е начинът, по който нанася удари, защото по този начин ще държат "в шах" опонента си, каза в "Още от деня" военният писател и експерт по Втората световна война Камен Невенкин.

По думите му и Русия, и Украйна са в крайно изтощено състояние. Украйна е поддържана отвън и това дава някаква надежда, но те не получават това, на което са се надявали. Можем да спекулираме какви са причините. "Една от причините е, че светът не работи за Украйна. Той просто отделя от военните си ресурси." Посочи, че благодарение на помощта Украйна продължава да съществува. От друга страна, украинците искат и се надяват всичко да приключи много по-бързо.

При Русия се вижда едно тотално изтощение и при тях като че ли всеки следващ ход е предсказуем. Резултатът от санкциите, налагани на Русия и помощта, оказвана на Украйна, е не само на бойното поле, но и икономически, и психологически.

Определи като ефективни наложените на Русия санкции и обясни, че именно изтощението ще доведе до победа за Украйна. Що се отнася до Запада - това е цената, която се налага да платим за това, че сме избрали да живеем в този цивилизационен модел. На практика Украйна в момента води нашата битка.

За тази война ние не знаем много, защото за нея съдим по медийни информации, които невинаги са точни, обясни Невенкин. Той прогнозира, че битката между двете страни ще е пълзяща, тъй като и двете са много изтощени.

"Единственото, за което трябва да бъдем много внимателни, е постепенно затихване на интензивността на сраженията. Това означава, че страната, която инициира подобно действие, се прегрупира и трупа сили за нещо сериозно", каза в заключение той.

ОЧЕРТАНИЯТА НА ВОЙНАТА - АНАЛИЗ НА ВОЕННИЯ ИСТОРИК КАМЕН НЕВЕНКИН

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Регионалният министър: Последните 6 месеца нищо не е направено по АМ "Хемус"
Регионалният министър: Последните 6 месеца нищо не е направено по АМ "Хемус"
8 партии внесоха документи днес в ЦИК, утре е последният срок за регистрация за вота (ОБОБЩЕНИЕ)
8 партии внесоха документи днес в ЦИК, утре е последният срок за регистрация за вота (ОБОБЩЕНИЕ)