НОВИНИ

Взривове в Крим, според Москва причината е саботаж

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:33, 16.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
Европа
Слушай новината

Нови експлозии прогърмяха на анексирания от Русия полуостров Крим. Този път руското министерство на отбраната определи като саботаж взривовете в склад за боеприпаси. Съобщава се за двама леко пострадали. Киев не коментира. Точно преди седмица мощни взривове нанесоха сериозни щети в голяма руска авиобаза в Крим. Причината така и не беше изяснена.

Кадри със силен взрив и серия от по-слаби бяха разпространени в социалните мрежи. Първото официално обяснение беше пожар, но после версията се промени.

"Положението е такова - сега виждаме официалното съобщение на министерството на отбраната. Причината за днешния инцидент е саботаж. Вече разбираме какво става. Евакуирани са над 3000 души от селата Майское и Азовское на Джанкойски район", заяви Сергей Аксьонов, назначен от Москва губернатор на Крим.

Съобщава се за щети и на цивилни обекти - електропроводи, железопътна линия и жилищни сгради. Евакуирани твърдят, че не знаят каква е ситуацията в селата им.

"Приеха ни добре, не се оплакваме. Но искаме по-скоро да се приберем у дома. Не знаем какво става там", казва Тамара Молдовская, жителка на Майское.

Според кримско издание освен склада е взривена и електрическа подстанция. Руският "Комерсант" добавя и експлозия в района на Симферопол. Вече за трети път стават инциденти на руски военни обекти в Крим по неизяснени причини, припомня Би Би Си. В края на юли в двора на щаба на Черноморския флот се взриви дрон.

На 9 август мощни взривове поразиха голяма руска авиобаза край Новофьодоровка. Съобщава се за унищожени самолети. Според Москва причината е пожар. Киев не пое отговорност, но западни източници подозират украинска спецоперация. Руската армия използва анексирания Крим за поддръжка на офанзивата си в Южна Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Български възход" се регистрира в ЦИК за участие в парламентарните избори
"Български възход" се регистрира в ЦИК за участие в парламентарните избори
Весела Лечева откри Световното първенство по борба за юноши и девойки в София
Весела Лечева откри Световното първенство по борба за юноши и девойки в София