Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Отравяне с хлороформ убило швейцарския бизнесмен Удо Ланге

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:53, 16.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Окръжният съд в Перник остави в ареста задържания за убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге в пернишкото село Кладница Борислав Панев. Съдия Калин Баталски мотивира решението си със събраните доказателства, според които Панев няколко месеца е планирал убийството.

"Определението на съда ще го обжалвам в определения срок, мотивите, ще бъдат на базата, на които е пивлечен като обвиняем. - Какви са противоречията в показанията? - Както казах в залата, те са диаметрално противоположни. - Записи от кои камери? - От тези, които доказват къде е бил в деня на убийството", каза Детелина Попова - адвокат.

За целта се е снабдил със специално оръжие "Тейзър" и хлороформ с висока концентрация. Така в деня на убийството в гаража Панев е привел Ланге в безпомощно състояние, прострелвайки го с Тейзера от близко разстояние във врата, като по това време е притискал носа и устата на жертвата с памук, напоен с голямо количество хлороформ.

Обвиняемият за убийството на Удо Ланге Борислав Панев заяви пред съда, че не е извършвал никакво престъпление и поиска да не бъде оставян в ареста. Адвокатката му пледира, че обвинението се базира само на показанията на Елизабет Ланге, съпруга на убития бизнесмен. Те били дадени на 14 август, след като Елизабет е била задържана от МВР в продължение на 14 часа. При този разпит тя е дала диаметрално противоположни на показанията, дадени от нея на 12 август, ден след убийството на Удо Ланге.

"Причината е отравяне. Да, има наранявания на белия дроб, има счупени ребра, за съжаление това наистина е много тежък случай, изключително тежка ситуация се е получила. Това е работно обвинение, събират се доказателства за умишлено причинена смърт", заяви Аделина Алексиева - зам.-окръжен прокурор на Перник.

Прокуратурата подкрепи искането си с факта, че според доказателствата именно Борислав Панев умишлено е убил Удо Ланге. В дома на Панев били намерени доказателства за съпричастността му към престъплението. Притежавал и боеприпаси, за които нямал разрешение. Панев вече е осъждан за обсебване, измама и длъжностно присвояване в големи размери.

Служител на съпругата на Удо Ланге е обвинен за убийството му

Според заключението на съдебно-медицинската експертиза причина за смъртта на Удо Ланге е отравяне с хлороформ.

Според разследващите 57-годишният Борислав Панев е близък на семейството и има лични и професионални отношения със съпругата на жертвата Елизабет Ланге. От няколко години той е работил за семейния бизнес на Ланге, свързан с двете пекарни на семейството.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спартак Варна привлече бивш играч на Левски
Спартак Варна привлече бивш играч на Левски
Само Георги Иванов с шансове да продължи на Световното по борба за юноши
Само Георги Иванов с шансове да продължи на Световното по борба за юноши