НОВИНИ

Как Скопие реагира на решенията за цар Самуил, Св. Климент Охридски и Св. Наум?

Александър Марков
от Александър Марков
20:23, 16.08.2022
7250
Чете се за: 06:22 мин.
Балкани
Слушай новината

Противоречиви реакции в Република Северна Македония предизвикаха формулировките за цар Самуил и още четири личности от общата ни история. Формулировки, които, оказа се, са договорени от Съвместната историческа комисия още през 2019-та година, но бяха обявени едва вчера. Текстовете ще бъдат използвани при съвместните чествания на цар Самуил, Кирил и Методий, Свети Климент и Свети Наум.

Текстовете, по които историците от двете страни на границата са работили две години и са пазени в тайна още три, опозицията в Скопие определи като "провал", експертите в Скопие - като "незасягащи идентичността на съвременната Република Северна Македония", а експертите в България - като защита на фактите от автентичните исторически извори.

Текстовете бяха публикувани вчера от двете външни министерства. Оповестени бяха и двата протокола, подписани през 2019 и 2022 г. Публикуването им става факт сега, защото през юли двете страни се договориха да направят публични всички досега постигнати договорености в срок от един месец в рамките на т.нар. "френско предложение". Самуил и Гоце Делчев са двете личности, по които се водят най-разгорещени дискусии между експертите от двете страни.

Формулировката за цар Самуил е, че е "владетел на голяма средновековна държава, която основната част на съвременната историческа наука определя като Българско царство с център на територията на днешната Република Северна Македония".

"Делото на светите братя е съхранено и развито в книжовните центрове в Преслав и Охрид, които се намират в средновековната българска държава, където техните ученици намират условия за работа" - е текстът за Св. св. Кирил и Методий. И още: че "за първи път отбелязването на празника на светите братя се случва в Пловдив през 1851 г."

За Свети Климент Охридски - "след Великоморавската мисия св. Климент е посрещнат в средновековната българска държава, а около 886 г. е изпратен от българския княз Борис-Михаил в областта Кутмичевица, където полага основите на Охридската книжовна школа".

Свети Наум е "един от основоположниците на Плиско-Преславската книжовна школа, а около 893 г. е изпратен от българския цар Симеон в Охрид, където изгражда манастир на брега на Охридското езеро, носещ и до днес неговото име".

Текстовете предизвикаха буря в Скопие

10 юни 2019 г. Външните министри на България и Република Северна Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров подписват първия двустранен Протокол между двете страни. В него са залегнали формулировките за петте личности от общата ни история, обявени едва през 2022 г. Една от най-важните - за цар Самуил.

"Цар на българите, на България, на българската средновековна държава, това са термините, които са се употребявали в миналото и днес", казва доц. Наум Кайчев, член на Съвместната историческа комисия.

Текстовете от общата ни история в Средновековието потвърждават широко известни неща в България, но дълбоко непознати в училищата и обществеността в Република Северна Македония.

"Историографията в Северна Македония отчита този факт, че територията на тогавашна географска Македония е била част от българската държава, но това по никакъв начин не е известно на широката публика и на учениците. Почти никъде в учебниците не става ясно, че, да кажем, Св. Климент Охридски е действал на територията на българската държава, че е бил изпратен от княз Борис, след това от цар Симеон, тези формулировки е важно да бъдат не само оповестени, не само широко познати в Северна Македония, но и приложени", обяснява доц. Наум Кайчев.

Съпредседателят на комисията от Скопие проф. Драги Георгиев успокои съгражданите си, че средновековните държави и империи са съвсем различни от съвременните. И никой не оспорва съвременната македонска идентичност.

"Нелогично е вие да повързувате денешен современен идентитет со идентитетот во антиката на народите, кои живеели тука. Ние го остварифме она, кое се залагахме, односно идентитетските прашания да не бидат тема на разговор на комисията", казва проф. Драги Георгиев, съпредседател на комисията от страна на РСМ.

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Опозицията обаче видя бъдещо пренаписване на учебниците под български диктат.

"Ние сега требе да ги менуваме односно да ги цензурираме учебниците на децата, кои що ке учат во училищата под диктат, под притисок на Бугария", обяснява Християн Мицкоски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ.

Управляващите от Социалдемократическия съюз отговориха, че македонската идентичност и история са защитени.

"Лагите на ВМРО-ДПМНЕ кон грагяните за нивна асимилация и бугаризация се со единствена цел да се наруши процесот на решавание на отворените прашания", заяви Дарко Каевски, говорител на СДСМ.

Формулировките, договорени от двете страни, ще бъдат използвани при общи чествания, но не е ясно ще станат ли част от учебниците по история в югозападната ни съседка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан Ботевград старитра с гостуване в Словакия за Купата на ФИБА Европа
Балкан Ботевград старитра с гостуване в Словакия за Купата на ФИБА Европа
Рекордна инфлация за юли - как разпределяме парите си?
Рекордна инфлация за юли - как разпределяме парите си?