НОВИНИ

Своге пред водна криза: 12 000 души остават без питейна вода

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:39, 16.08.2022
Чете се за: 03:20 мин.
Регионални
Слушай новината

Невиждано бедствие в Своге. Градът и три други населени места останаха без вода, след като местната река Искрецка внезапно пресъхна. Над 12 000 души остават без питейна вода. Риба в развъдници умря.

Пред водна криза се изправи град Своге и още три населени места, след като единственият водоизточник - местната река Искрец, пресъхна за броени часове. В село Искрец привършват с изграждането на дългоочакван водопровод, но преди да го пуснат в експлоатация - остават без водоизточник.

Водата изчезнала внезапно и без никакви признаци за проблем. Една от възможните версии е малко локално земетресение, което да е отклонило водата в друга посока.

"Вчера след 14.00 ч. внезапно дебитът на извора на р. Искрецка започна да намаля и в разстояние на два-три от 300 литра в секунда намаля до под 30", обясни Радослав Янчев, кмет на с. Искрец.

Нивото в река Искрецка е под критичния минимум. Така население от над 12 000 души остава без вода за неопределен период от време, тъй като единственият водоизточник пресъхва. Кризисен щаб се събра да търси решения.

"Решихме да търсим алтернативни начини за снабдяване. Обмисляме идеята за изграждане на един хидрогеоложки кладенец, за да може да имаме алтернатива", заяви Валентин Михайлов, зам.-кмет на Своге.

Но това няма да реши проблемите, пред които са изправени собствениците на големи рибарници - те са пред фалит. Десетки тонове риба е мъртва. Собствениците правят последни отчаяни опити да спасят малкото останали риби, но надеждата е малка.

"Опитахме се да задържим рибите с нашите съоръжения, но при липсата на нова свежа вода се стига до 100-процентова смъртност на всички риби, от зарибител до консумативна риба", каза Калоян Тотев, управител на рибарник.

Калоян Тотев ни разказва и какво е било обичайното ниво на вода до вчера следобед:

"В 12.00 часа беше почти до коляното. В момента може да се прескочи без да се намокри човек".

От общината са осигурили водоноски на 8 точки в засегнатите населени места. Утре ще бъде доставена още бутилирана вода. Гражданите наливаха с туби от малкото вода, стичаща се в обществените чешми и се надяват кризата да отмине след няколко дни. В общината се надяват в бъдеще да се изгради магистрален водопровод, който да предотврати подобни кризи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболният шампион Хебър Пазарджик проведе среща преди началото на лятната си подготовка
Волейболният шампион Хебър Пазарджик проведе среща преди началото на лятната си подготовка
Момичето, ударено от мълния, е с опасност за живота - вижте какво разказа приятелят ѝ
Момичето, ударено от мълния, е с опасност за живота - вижте какво разказа приятелят ѝ