НОВИНИ

Обучават санитари в Пловдив, за да не се допускат вътреболнични инфекции

За целта те преминаха курс за спазване на хигиенни норми

bnt avatar logo
от БНТ
06:50, 05.04.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Санитари, работещи в най-голямата болница в Южна България - Университетската „Свети Георги“ в Пловдив, преминаха обучение за спазване на хигиенни норми, за да не се допускат вътреболнични инфекции. В здравното заведение отчитат голям недостиг на този вид персонал в различни звена. Като към момента не достигат 82 служители.

Милка Петкова работи като санитар в болницата от 16 години. Нейна задача е да се грижи за чистотата в Отделението по пластична хирургия за деца с лицеви аномалии, спазвайки съвременни санитарни стандарти.

"Аз като санитар имам огромна отговорност да спазвам хигиенните норми. Това е много важно, за да няма вътреболнични инфекции. Не е маловажно и отношението към пациента, комуникацията с него. Той трябва да се чувства спокоен в болничната среда", каза Петкова.

За да се избегнат инфекции, санитарите трябва да спазват стандартите за почистване и противоепидемичните мерки. Затова от здравното заведение провеждат това мащабно обучение.

"Ако вкъщи човек би могъл да направи компромис с хигиената, то в една болнична среда това е недопустимо. Ако в домашни условия се ползват обикновени препарати, то за почистването в една болница се използват специализирани препарати, така наречените дезинфектанти" добави Славка Щерева – старши медицински специалист в УМБАЛ „Свети Георги“.

"На тази група персонал наистина липсват основни знания и умения в професията, която изпълняват и затова е необходимо те да бъдат предоставени чрез тези обучения, които ние провеждаме", Ивелина Божинова – главна сестра на УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив.

До момента обучението са преминали 300 санитари. От здравното заведение предвиждат с подобен вид лекции да обогатят знанията и на медицинските специалисти.

Автор: Антоанета Андреева

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зачестяват катастрофите с мотористи
Зачестяват катастрофите с мотористи
30 г. затвор за съучастник в атентата в Страсбург
30 г. затвор за съучастник в атентата в Страсбург