НОВИНИ

Обучението на полицаите ще бъде приоритет №1 на МВР, заяви главният секретар на МВР

МВР подготвя нормативни промени във връзка с действията при охрана и организация при масови мероприятия

обучението полицаите приоритет мвр главният секретар мвр
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:19, 11.01.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Обучението на полицаите ще бъде приоритет номер едно на МВР, заяви главният секретар на МВР Живко Коцев преди изслушване във временната комисия за фактите около протеста срещу БФС и употребата на физическа сила от МВР.

Той потвърди, че такива обучения вече се извършват и добави, че обучения ще се правят на всички служители и ще бъдат системни.

"Необходимо е полицаите да са пригодни за действия във всякакви ситуации, така че да могат да отговаря на абсолютно всички процедури, разписани към днешна дата, и които евентуално ще подготвим - за действия при сигнали за различни видове престъпления", допълни главният секретар на МВР.

Коцев обясни, че ще се доразписват указания как да действат полицаите при определени ситуации.

По-късно, пред временната комисия за фактите около протеста срещу БФС, главният секретар на МВР Живко Коцев съобщи, че МВР подготвя промени в нормативната уредба във връзка с действия при охрана и организация при провеждане на масови мероприятия. Той добави, че промените ще се отнасят и за гарантиране сигурността на журналистите, които отразяват събитието.

Във връзка с протеста Коцев посочи, че предварителна информация за сбиване между фракциите на протеста срещу БФС не е постъпвала. По думите му мероприятието е било оценено като такова с висока степен на опасност и е имало засилен полицейски контрол. Директорът на СДВР Любомир Николов уточни, че подготовката за мероприятието е започнала месец по-рано.

Главният секретар каза, че е направен анализ на полицейските действия по време на протеста, като ще бъде направена промяна и полицаите ще носят върху себе си на повече места обозначителни знаци, такива ще имат и на каските си.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алексей Навални се яви пред Върховния съд на Русия
Алексей Навални се яви пред Върховния съд на Русия
С 50% се увеличават еднократните помощи за раждане, напомнят от Социалното министерство
С 50% се увеличават еднократните помощи за раждане, напомнят от Социалното министерство