НОВИНИ

Обявиха Стоян Мавродиев за национално издирване

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:08, 22.08.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият изпълнителен директор на Българска банка за развитие Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване с постановление на Комисията за противодействие на корупцията, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Той е обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с отпуснат кредит от близо 150 млн. лв. от ББР на фирма "Роудуей кънстракшън".

Освен Мавродиев, по досъдебното производство обвиняеми са още Румен Гайтански, в качеството си на подбудител, и Иван Георгиев, представител на фирмата, взела кредита, в качеството си на помагач. Гайтански е с мярка "задържане под стража", а Георгиев с парична гаранция в размер от 50 000 лв.

Разследването започва в края на октомври 2022 г. по повод сигнал за отпуснатия кредит през 2019 г. от ББР. Образувано е и водено разследване за престъпление по служба. Разследването е възложено на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", а след това на следовател от Софийската градска прокуратура. С постановление от 5 май 2023 г. производството е прекратено, тъй като наблюдаващият прокурор е приел, че не са налице доказателства за престъпление по служба.

Апелативната прокуратура потвърждава прекратяването, но Върховната касационна прокуратура констатира пропуски в разследването, тъй като не са били изследвани част от връзките между дружествата, които по някакъв начин са свързани с кредита. Поради това от 12 януари 2024 г. делото е върнато на прокуратура за продължаване на разследването, като веднага след това се дават указания за разпит на свидетели и е изискана документация.

Впоследствие, след законодателни промени, досъдебното производство е възложено на Комисията за противодействие на корупцията. При извършените претърсвания са иззети документи и други доказателства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев определи Димитър Главчев за служебен премиер
Президентът Радев определи Димитър Главчев за служебен премиер
България започва днес участието си на Европейското първенство по баскетбол 3х3 на колички
България започва днес участието си на Европейското първенство по баскетбол 3х3 на колички