НОВИНИ

Очаква се Омикрон бързо да измести Делта варианта на COVID-19

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
21:00, 29.11.2021
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

До две-три седмици от засичането на новия вариант Омикрон у нас, той вече може да доминира напълно - това е прогнозата на Националния център по заразни и паразитни болести. Учените са установили, че той е пет пъти по-заразен от оригиналния вирус. Омикрон все още не е засечен у нас, но всички съмнителни проби ще се проверяват.

Засега е ясно, че вирусът е много по-заразен от оригиналния вариант и именно затова експертите очакват той да се разпространи изключително бързо.

"Изследваме всяка проба, която ни пратят, дано да не се падне Омикрон", казва биологът д-р Деян Дончев.

Вероятността обаче това да се случи съвсем скоро е голяма. Освен това учените очакват за рекордно време Омикрон да измести почти напълно Делта варианта.

"Между две и четири седмици, зависи колко масово влезе и затова ще се включим, да хванем още първите случаи", обясни проф. Ива Христова - директор на Национален център по заразни и паразитни болести.

Още в петък е изпратено писмо до лабораториите в страната да изпращат всички съмнителни проби в центъра, за да бъдат секвенирани. Доц. Иван Иванов е вирусологът, който откри Делта варианта у нас.

"При положение, че секвенираме 600 - 700 проби на седмица и броят на положителните случаи е между 5 и 20 000 на седмица, то Омикрон бихме го хванали още в самото начало - преди да достигне 2% разпространение", каза доц. Иванов.

Над 30 мутации са открити до този момент само в S-гена при Омикрон. Затова се очаква тестовете да дават отрицателни резултати конкретно за този ген и така той да бъде разграничен от делта.

"Ще бъде ограничено, че има нещо съмнително в S-гена, заради което дава отрицателен резултат", обясни проф. Ива Христова.

На този етап данните показват, че при Омикрон има повишен риск за повторна инфекция с коронавирус в сравнение с другите варианти. При евентуална пета вълна заради ниския процент ваксинирани страната ни може да бъде сериозно засегната.

До две седмици се очаква да стане ясно колко ефективни ще бъдат ваксините и срещу варианта Омикрон.

Д-р Бацелова, епидемиолог: Детските флакони на ваксините ще са по-различни заради дозирането

Фармацевтичните компании вече работят по въпроса, но евентуалната нужда от съвсем нова ваксина ще ни върне в изходна позиция, смята епидемиологът Христиана Бацелова. Според нея на този етап заради доминацията на делта у нас хората не трябва да отлагат ваксинация.

"Категорично има смисъл от бустерната доза. Моята препоръка е хората, при които са минали 180 дни от втората доза, изобщо да не чакат и да не си правят тест за антитела, а да се ваксинират", заяви тя.

Очаква се здравното министерство да внесе флакони с ваксини за децата между 5 и 12 години. Европейската агенция по лекарствата разреши имунизирането и на тази възрастова група.

"Детските флакони са по-различни заради дозирането. Те ще бъдат и с по-различен цвят на капачката, за да може това да ги отличава от тези за деца над 12 години", каза д-р Бацелова.

В момента у нас ваксинираните деца между 12 и 17 години са около 10 000. Според д-р Бацелова обаче този брой е малък.

"Оставим ли децата неваксинирани, ние ги обричаме на заразяване. Освен това децата изграждат много по-бързо имунитет от възрастните", допълни епидемиологът.

Все още е рано да се каже дали новият вариант Омикрон ще доминира над Делта, има обаче такива опасения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Стоянов пред БНТ: Травмата ми не е сериозна, до два-три дни всичко ще отшуми
Ивайло Стоянов пред БНТ: Травмата ми не е сериозна, до два-три дни всичко ще отшуми
Групата за мониторинг на демокрацията в ЕП продължава да наблюдава България
Групата за мониторинг на демокрацията в ЕП продължава да наблюдава България