НОВИНИ

Очакванията след президентския вот в Чехия - коментар на журналиста Веселин Вачков

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
15:23, 28.01.2023
Чете се за: 08:12 мин.
По света
очакванията президентския вот чехия коментар журналиста веселин вачков
Слушай новината

Президентски избори в Чехия. Генералът от запаса Петър Павел спечели балотажа, до който се стигна, след като на първия тур преди две седмици победи основния си опонент - бившия премиер Андрей Бабиш, с малка преднина, при избирателна активност над 68%.

Петър Павел печели президентските избори в Чехия

Макар държавният глава в Чехия да няма кой знае какви изключителни правомощия, той е много силен символ за страната и е важно дали ще си сътрудничи с правителството или ще е срещу него. Преди дни темата пред БНТ коментира Веселин Вачков, главен редактор на в. "Лидове новини".

"Една от големите теми на изборите през следващите дни е дали ще бъде избран кандидат, който е близък до правителството или пък такъв, който всъщност ще бъде в опозиция спрямо него. Той е възприеман като една всемогъща политическа фигура, което на практика съвсем не е така. Така че има много смесени очаквания и оттам се поражда и големият интерес, който доведе до рекордно участие в първия кръг. Очакваме рекорд и във втория", обясни той.

Петър Павел е бивш генерал и е по-близък до правителството.

"И естествено, евентуалното негово избиране (на Андрей Бабиш, бел. ред.), би било едно много сериозно усложнение за дясното правителство в Чехия. Но поне засега нещата изглеждат предрешени, защото всички изследвания на общественото мнение дават много голяма преднина на генерал Павел", посочи Вачков.

БНТ: Кои бяха основните теми по време на предизборната кампания?

Веселин Вачков: Бих казал, че основните теми бяха две. Едната е икономиката. Както навсякъде другаде в ЕС, и особено в източната му част, темите за цените на енергията, за инфлацията, са много важни. Именно там Андрей Бабиш, който в момента е в опозиция, много силно критикува правителството. Защото, в интерес на истината, чешкото правителство реагира на икономическата ситуация, но с известно закъснение и това създаде напрежение в определени части от обществото. Другата тема, която в последните дни се отвори сериозно, е войната в Украйна и чешкото участие в нея. Тук дебатът не е дали да се помага на Украйна, а в какъв размер. И тук разликата между двамата кандидати е, че Бабиш, който има популистично ухо и слуша някои от призивите на населението, застава на позиция, че помощта на Чехия трябва да бъде по-умерена за Украйна и че трябва да се търси начин за по-бързо постигане на мир. Докато генерал Павел е на позицията на правителството, т.е, че не може да има мир, докато има окупирани украински земи.

Андрей Бабиш се появи в политиката преди почти 10 години с антикорупционни теми, които продължават да бъдат важни за част от обществото, каза още журналистът.

Снимки: БНТ, БГНЕС

"Но позицията му, в началото центристка, постепенно се измести и неговото политическо движение започна да се ориентира по-скоро към периферията, към по-традиционалистките части от обществото. И всъщност този двубой, който в момента виждаме между Павел и Бабиш, е до известна степен реплика на двубои, които виждахме в много други държави. Докато единият е избиран от хора с по-космополитни виждания и либерални виждания - това е ген. Павел, то другият се описва като човек, който мисли за по-социално слабите, за възрастните, за тези, които са останали в обществената периферия. Това е именно силата на Бабиш. И още - като премиер практическата му политика не беше чак толкова популистка, но риториката му, начинът на водене на политическа кампания, носят някои от чертите на този популизъм, за който говорим".

Петър Павел определено е по-непознат за избирателите, коментира Вачков.

"Донякъде кандидатурата и успехът му - поне засега, са резултат от това, че политическите партии, с изключение на партията на Бабиш, не бяха способни да излъчат собствени силни кандидати. До голяма степен подкрепата, която той получи, е резултат от това, че по-малките кандидати и правителствената коалиция не искат по никакъв начин да пуснат Бабиш да стигне до президентския дворец. Петър Павел разчита на имиджа си на стабилен, спокоен военен. Разбира се, има и недостатъци - няма истински политически опит, явно икономическата му компетентност не е на особено високо ниво. Особено след двама чешки президенти - Клаус и Земан, които бяха икономисти. В биографията си той има и някои проблеми - бил е член на Комунистическата партия, бил е обучаван по социалистическо време да действа като шпионин в тогавашния Запад. Но след това е направил една много сериозна кариера в НАТО".

По думите на журналиста Петър Павел е подкрепян в Прага и големите градове, а Андрей Бабиш - в по-бедните райони.

БНТ: А каква е ролята на медиите?

Веселин Вачков: Макар че съм човек, който работи в печатните медии, имаме и сериозно покритие в интернет, трябва да призная, че основните сражения се случват другаде. Преди всичко в телевизията, защото тук има няколко тв дуела, и в социалните мрежи. Изместиха се приоритетите. Ролята на традиционните медии, за съжаление, може би става все по-слаба.

БНТ: Какви са прогнозите Ви за резултатите от вота?

Веселин Вачков: По всичко изглежда, че вторият кръг е предрешен, че ген. Петър Павел ще спечели. Разбира се, винаги е възможно да се получи някаква изненада в последния момент, но всички социологически проучвания показват, че в момента води с над 10%, което не е никак малко. Важното е да не забравяме, че има живот и след изборите. Искрено се надявам, че емоциите, които сега са много силни, ще се успокоят, както се е случвало много пъти в миналото. Наблюдавам чешкия политически живот вече 30 години и знам, че и в миналото е имало конфликтни избори - както парламентарни, така и президентски. Важното е, все пак след това институциите и техните представители да намерят начин да работят заедно. И искрено се надявам, че това ще се случи. Защото, ако ми позволите все пак едно сравнение с България, чешките политици са по-склонни към компромис, сравнявайки ги с българските им колеги.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неизвестни разораха дюните на Южния плаж в Несебър
Неизвестни разораха дюните на Южния плаж в Несебър
Микаела Шифрин с 85-а победа за Световната купа
Микаела Шифрин с 85-а победа за Световната купа