НОВИНИ

Очакват техническа експертиза дали в автобуса на РСМ е имало взривни вещества

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 27.11.2021 (обновена)
5244
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
живо брифинг разследването катастрофата автобуса струма
Слушай новината

Заместник окръжният прокурор от прокуратурата в Перник Бисер Михайлов и следователят от Националната следствена служба Младен Петров ще получат днес от главния прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески материалите, свързани с разследването и идентификацията на жертвите на тежката автобусна катастрофа в България.

Двама съдебни медици от западната ни съседка ще отпътуват утре за София за идентифициране на телата и предаване на останките на загиналите, съобщи главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовевски.

От своя страна българският следовател подчерта интензивната комуникация и непрекъсната работа с властите от РСМ от началото на инцидента.

Чрез взаимодействието на прокуратурите на РСМ и България за много кратко време достигнахме до възможността за идентификация на жертвите. Дълбоко сме благодарни за усилията на главния прокурор на Република Северна Македония, доброто съдействие на ръководителя на спецпрокуратурата и професионалната работа на всички структури, обясни Петров.

При спазване на закона, за много кратко тленните останки на загиналите ще бъдат върнати в РСМ, за да бъдат погребани от близките им.

Ексклузивно пред БНТ: Синът на втория шофьор на автобуса потвърди за смъртта му

Касае се за безпрецедентна катастрофа, подчерта обвинителят от Перник Бисер Михайлов.

Наистина координацията между властите беше на изключително ниво. Ще продължим със същата активност и се надявам в най-кратки срокове и след изготвянето на ДНК анализите, труповете на загиналите да бъдат максимално върнати, допълни той.

Министър Комитова: Има нещо много странно с възникналия пожар в автобуса на АМ "Струма"

Михайлов съобщи още, че се работи по всички версии за катастрофата.

Не може да се определи причината и да се назове една конкретна версия, и да отпаднат всички останали, обясни българският обвинител.

Собственикът на фирма "Беса Транс" е разпитан, с него интензивно се работи на територията на Република Северна Македония. Веднага след настъпването на катастрофата, документацията е иззета, заяви Йовевски.

Разследването продължава, досъдебното производство е от 5 дни.

Когато бъдат изготвени заключеният по всички съдебни експертизи, тогава ще имаме и решение дали маркировката на пътя е в някаква причинно-следствена връзка с настъпилото произшествие, допълни Михайлов.

Работи се и по техническа експертиза за причините за възникването на пожара. Категорично се отхвърлят предположения за превоз на бензин или взривни вещества.

За да бъде изключен тероризъм или умишлени действия за взривяване са направени изследвания, които да отхвърлят тези версии на този етап. Но работата продължава, допълни българският следовател.

На този етап това предположение е изключено, допълни той.

Човешка грешка е водещата версия за трагедията на АМ "Струма", намерени са телата на 44 души

Днес на властите в България ще бъдат предадени показания на разпитани свидетели на инцидента, обясни главният прокурор на Република Северна Македония. В следващите дни предстои да бъдат разпитани още много лица, допълни той. Всички протоколи ще бъдат изпратени на България.

Собственикът на фирмата не може да бъде обвинен за конкретното пътно произшествие, казаха разследващите. Седалището и управлението на собственика на фирмата и автобуса са в РСМ, допълниха властите.

ПОВЕЧЕ ЗА ТРАГЕДИЯТА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Целия брифинг може да видите тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предколедно настоение в Румъния
Предколедно настоение в Румъния
Сакременто Кингс надигра Лейкърс след три продължения
Сакременто Кингс надигра Лейкърс след три продължения