НОВИНИ

Одитори проверяват новата организация на движението в София

центъра софия пореден ден недоволство заради велоалеи
bnt avatar logo
от БНТ
16:12, 13.05.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий, бул. "Витоша и бул. "Фритьоф Нансен". Инспекцията е започнала днес. Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените.

"Новата организация на движението беше пусната преди две седмици, като станахме свидетели на взаимни обвинения в медиите на отговорни институции".

От Института за пътна безопасност припомнят, че законът за движение по пътищата задължава "Пътната полиция" да следи за състоянието на пътя и да издава предупреждения или разпореждания до собствениците или до администрацията, която управлява пътя, както и до фирмата, поддържаща пътния участък за отстраняване на неизправности по тях.

"Две седмици откакто е пусната нова организация на движението през медиите отговорни институции се обвиняват. В същото време така наречените експерти правят субективни заключения, обслужващи политически двата лагера. Свидетели сме как министърът на вътрешните работи през медиите не одобрява организацията на движение в района. В същото време кметът на гр. София ни съобщава, че представител на МВР е подписал проекта за нова организация на движението. Днес от ефира на БНТ началникът на столичната Пътна полиция ни съобщи, че проектът е подписан от негов служител в комисията по организация на движението в СО, но процедурата изискало още веднъж да се съгласува със същия служител. В същото време чл.165 ал.1 т.3 от ЗДП задължава пътна полиция да следи за състоянието на пътя и пътните принадлежности и издават писмени предупреждения, сигнални писма или разпореждания до собствениците или до администрацията, управляваща пътя, и до фирмата, поддържаща пътния участък, за отстраняване на установени неизправности по тях".

Проверка на Института за пътна показва, че към този момент такова разпореждане, сигнално писмо за констатирани нередности по съществуващата нова организация на движението, не е издавано от МВР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари в столична болница спасиха бебе на 22 дни с коклюш
Лекари в столична болница спасиха бебе на 22 дни с коклюш
Йерун Каптейнс: Куинси Промес остава в ареста в Дубай в очакване на екстрадиция
Йерун Каптейнс: Куинси Промес остава в ареста в Дубай в очакване на екстрадиция