НОВИНИ

Новите велоалеи в София: Доволни и недоволни от реорганизацията на движението

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:17, 10.05.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Споровете около новите велоалеи в София станаха причина за свикване на извънредно заседание на комисията по транспорт. Въпреки почти 5-часовите спорове, които се пренесоха и на "Московска" 33, до конкретно решение така и не се стигна. Управляващите обвиниха протестиращите жители от района на булевард "Патриарх Евтимий", че с демонстрациите си предизвикват задръствания. Недоволните граждани отново се оплакаха от липсата на места за паркиране и поискаха спиране на проекта. Такова е искането и на всички политически групи в СОС, освен на управляващите. Те изтъкнаха, че за 24 часа в общината са пристигнали 223 положителни становища и само 20 против.

Привържениците на новата организация на движение дойдоха до общината на велосипеди и по новите велоалеи. Там вече ги очакваха недоволните жители на централния район. Така споровете започнаха още преди влизането в залата.

Димитър Мичев: "Първо това което се направи, да се спре! - Тоест да се махне? - Да, абсолютно! От къде на къде го направиха."

Александър Иванчев, велосипедист: "Проспекти по 4 ленти само автомобили, шумово замърсяване, коли, коли коли, ами хайде да пробваме нещо друго? - Какво предлагате да ходим всички с колелета? - Не, не го предлагам, предлагам да има равно движение за всички участници."

Извънредното заседание започна с изявление на заместник-кметът по транспорт Илиян Павлов, той отново представи проекта и обясни ползите от него за всички участници в движението. Последваха бурни аплодисменти от велообщността.

Останалите партии обаче продължават да настояват, че проектът не е обсъден и поискаха спирането му.

Ивайло Йонков, общински съветник от "Синя София": "Така, че още на следващото заседание ще разгледаме точката и ще възстановим старото движение."

Прошко Прошков, общински съветник от ГЕРБ-СДС: "Никой не е против равнопоставеност и за алтернативи на автомобила , но начина не това нито момента и най-вече подхода."

Андрей Зографски, зам.- председател на комисията по транспорт: "Само за последните 24 часа са пристигнали 250 становища към комисията по транспорт, 223 са за този проект, 20 са против."

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов също взе отношение по темата:

"Считам, че преди да се прави това нещо, което в момента вече е активно, би следвало общината да осигури необходимите паркинги предимно за жителите на централната градска част."

Управляващите отново припомниха, че проектът е съгласуван както с експерти, така и с граждани. Обясниха и че мястото на велоалеите не е на тротоара, както и че велосипедният трафик се е увеличил с 30% и ще се увеличава още повече.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рико Грос е новият старши треньор на националния отбор на България по биатлон
Рико Грос е новият старши треньор на националния отбор на България по биатлон
Терзиев: До края на годината ще осигурим още 1400 места в детските градини и ясли в София
Терзиев: До края на годината ще осигурим още 1400 места в детските градини и ясли в София