НОВИНИ

Оперативно звено в МЗ ще отговаря за изграждането на Националната детска болница

Цанка Николова
от Цанка Николова
16:47, 10.05.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Оперативно експертно звено в здравното министерство ще отговаря за всички дейности по изграждането на Национална детска болница. Това стана ясно след среща между здравния министър Галя Кондева и представители на Обществения съвет за изграждане на Национална педиатрия.

Били са обсъдени темите за статута на лечебното заведение, а също транспортната свързаност и възможностите за достъп до бъдещата сграда. Поставен е и въпросът за кадровата обезпеченост на Националната детска болница.

В началото на седмицата след среща в Министерския съвет стана ясно, че до края на май в Горна баня започва разчистването на терена от старите постройки.

"Стигнахме до становището, че трябва да има това, което сме искали и преди - група от хора от различните дирекции на министерството, които имат касателство към този процес, цялостния, не само изграждането, но и осигуряването на кадрите, правните въпроси, да бъдат групирани със заповед на министъра и това да улесни нашата работа и това да бъде под шапката на някой от ресорните зам.-министри", заяви проф. Иван Литвиненко, председател на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.

"От Министерство на здравеопазването ни увериха, че имат добър диалог със Столична община, че Столична община съдейства изцяло за осигуряване в момента на организация на движението за достъп до терена, за да може да започне разрушаването на сградите и има започнат диалог, в рамките на който да се обсъдят другите прболеми, свързани и с реконструкцията на Околовръстното, и с организацията на вътрешнокварталното движение в Горна баня, свързано с изграждането на новия обект", каза Надежда Цекулова, член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Терзиев: До края на годината ще осигурим още 1400 места в детските градини и ясли в София
Терзиев: До края на годината ще осигурим още 1400 места в детските градини и ясли в София
Фаворитите се класираха за финала на турнира по тенис "Амбинор къп" в София
Фаворитите се класираха за финала на турнира по тенис "Амбинор къп" в София