НОВИНИ

Транспортната комисия към СОС заседава за промените на движението в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:19, 10.05.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Новата организация на движение на няколко столични булеварда отново е обект на бурни дискусии. Днес беше свикана извънредна транспортна комисия в столичната община. На нея освен общински съветници присъстват и недоволни граждани, както и велосипедисти дошли да подкрепят проекта.

Емоциите се нажежиха още преди началото на заседанието и споровете започнаха още на улицата. Заместник-кметът по транспорт на Столичната община инж. Илиян Павлов, той отново представи проекта и обясни ползите от проекта за всички участници в движението. Привържениците на новите велоалеи, които дойдоха до общината на велосипеди, го аплодираха бурно.

Всички останали партии в СОС изнесоха речи против проекта. Прошко Прошков от ГЕРБ и Иван Таков, който е лидер на групата на БСП в общинския съвет и председател на Комисията и независимия депутат Карлос Контрера обещаваха да намерят начин да спрат реализацията на проекта. Според тях, той пречи на гражданите, образуват се тапи.

"Хайде, отидете в Амстердам и им кажете да си махнат колелата. Колко са глупави тези холандци, те не разбират. Същото става и в Словения - затварят и правят пешеходен целия център и крещят: "Долу, не ви е срам, аз искам с колата да отида в тоалетната", не щеш ли в Словения само някой да помисли да отвори тези пешеходни пространства и ще стане протест обратен. Такива промени винаги са трудни", каза Александър Иванчев, велосипедист.

"Първо намалиха паркоместата. Не е само на Скобелев стана един от най-задръстените булеварди в София. Зимата не се живее. Направиха велоалеята, има възрастни хора, инвалиди - никой не може да спре откъм велоалеята", обясни Димитър Мичев .

"Старата организация да, повтарям за вас, за да се възстанови старото движение и паркиране в центъра на София на бул. П. Евтимий, бул. Витошка и Фр. Нансен", коментира Ивайло Йонков, общински съветник от "Синя София".

"Това, което се случва днес е опровержение, че се случва нещо незаконно и нещо, което е против волята на гражданите. Само за последните 24 са пристигнали около 250 становища към комисията по транспорт. 223 са "за" 20 са против", обясни Андрей Зографски, заместник-председател на ПК по транспорт и пътна безопасност.

Управляващите отново припомниха, че проектът е гласуван както с експерти, така и с граждани, и за него има над 400 позитивни становища.

Обясниха и за пореден път, че мястото на велоалеите не е на тротоара. Както и че велосипедният трафик се е увеличил с 30% и ще се увеличава още повече.

Вижте повече в прякото включване на Карина Караньотова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 10.05.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 10.05.2024 г., 12:20 ч.
НСА и Посолството на Швейцария организират честване за 130 години от пристигането на швейцарските учители
НСА и Посолството на Швейцария организират честване за 130 години от пристигането на швейцарските учители