НОВИНИ

Одобриха програмата за помощ за развитие и хуманитарна помощ

разглежда стратегията миграция отпускането 210 000 хуманитарна помощ
bnt avatar logo
от БНТ
15:02, 06.01.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Министерският съвет прие Средносрочната програма за помощ за развитие и хуманитарна помощ на Република България за периода 2020 г. - 2024 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Чрез документа страната ни се включва в усилията да бъдат изпълнени целите за устойчиво развитие, залегнали в Дневния ред на ООН до 2030 г. и приети единодушно от международната общност през 2015 г.

В средносрочната програма през следващите четири години е предвидено българската помощ за развитие да бъде насочвана приоритетно за страните и регионите от Западните Балкани, Източното партньорство, Близкия изток и Северна Африка, Африка на юг от Сахара и Азия.

България като нов донор отчита нуждата от общи усилия в борбата с бедността и неравенствата. Средствата и ресурсите ще бъдат разпределяни както за качествено образование и здравеопазване, така и за сигурност и икономически растеж. Ще се подпомагат и дейностите за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19.

Страната ни ще може да подпомага засегнатите страни и региони чрез безвъзмездна финансова помощ или в натура. Според залегналите в програмата механизми на място също така могат да бъда изпращани експерти и доброволци.

Българската хуманитарна помощ ще бъде оказвана чрез организиране на спасителни операции, предоставяне на хуманитарни средства под формата на движимо имущество, безвъзмездна финансова помощ, проекти за хуманитарно подпомагане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ обвини Русия за мащабната хакерска атака
САЩ обвини Русия за мащабната хакерска атака
Алберт Попов отпадна в първия манш в Загреб
Алберт Попов отпадна в първия манш в Загреб