НОВИНИ

Официално: Скъсано въже е причина за инцидента, при който загина Атанас Скатов

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
10:26, 09.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Причина за смъртта на българския алпинист Атанас Скатов е скъсано въже. Това се вижда от документите, издадени в град Скарду, Гилгит Балтистан, автономна област, където се намира планината Каракорум и публикувани от "24 часа".

Първоначално мениджърите на експедицията твърдяха, че техническа грешка, която Скатов е допуснал при смяната на осигуровките, е довела до фаталния инцидент.

В документа, издаден от болницата в Скарду ясно е записано:

"Атанас Георгиев Скатов, националност - България.
Загинал на 5 февруари, докато слиза от лагер 3 към базов лагер. Причина - скъсване на обезопасявящо въже."

Организаторите на експедицията дни наред уверяваха всички, че не става дума за скъсано въже, защото са чисто нови и навскякъде разпространиха версията за техническата грешка на Скатов.

Днес обаче не успяхме да се свържем с представителя на фирмата Канушур Гурей.

Преди два дни в социалните мрежи американецът Колин О'Брейди, който също е част от експедицията публикува последната снимка и последния разговор със Скатов.

"Направих тази снимка на моя приятел Атанас Скатов точно в 8:30 часа в петък, преди да напусна Лагер 3, за да тръгне надолу. Час по-късно, докато е правел същото, е паднал и намерил смъртта си. Най-лошите ми страхове се сбъднаха. Все още не мога да асимилирам, че го няма. Чакам го да влезе в палатката в Базовия лагер и да пусне някоя шега. Усмивката и шегите му бях заразителни. Прегърнахме се, като си обещахме да изпием по едно вечерта в Базовия лагер, когато и двамата се върнем. Това ще е последният ми спомен от моя приятел", пише О'Брейди.

Според медицинското заключение кончината на българина е настъпила заради множество травми на главата и фрактури по тялото, причинени от падането.

Атанас Скатов стана 86-ата жертва на свирепата планина и каракорумския връх.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист остана на върха след успех в Стара Загора
Рилски спортист остана на върха след успех в Стара Загора
Григор Димитров отново на корта в сряда по обяд
Григор Димитров отново на корта в сряда по обяд