НОВИНИ

Мост създава проблеми на русенци

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 09.02.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Мостът при бившото предприятие „Локомотивен и вагонен завод“ в Русе, което отдавна пустее, е в окаяно състояние, сигнализират зрители на БНТ. Съоръжението, което е връзката на града с Източна промишлена зона и Дунав мост, не е ремонтирано от 25 години.

Ролковите лагери в западната част на моста са почти напълно изгнили, но според специалистите все още изпълняват функцията си. Този мост е и връзка със Силистра и Добрич. По него минават много тежкотоварни камиони, които допълнително допринасят за амортизацията на съоръжението.

"Мостът не е опасен, той е в добро експлоатационно състояние и има нужда от козметични ремонти - основно на лагерите, както и на напречните фуги на моста", каза Магдалина Илиева, заместник-кмет на Русе, която се позовава на мнението на специалистите.

Проектантът на моста е заявил, че откакто е изграден мостът не е ремонтиран, минимум 25 години по него не е имало никакви интервенции, освен частично преасфалтиране.

"Това, което трябва да се ремонтира, са 54 ролкови и 102 неопренови лагера - имат нужда от почистване с ръждопреобразувател, с други препарати. Основните проблеми при мостовете са напречните фуги - има около 63 м отворена фуга, тези профили на напречните фуги трябва да бъдат подменени", коментира Магдалина Илиева.

И подчерта, че ще се опитат да намерят средства за финансиране на ремонта на този мост, както и на моста при пътен възел "Максим Горки" в Русе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари искат конкретни указания за масовата ваксинация
Лекари искат конкретни указания за масовата ваксинация
Жители на "Фондови жилища" са притеснени от строеж, който застрашава целостта на съседна сграда
Жители на "Фондови жилища" са притеснени от строеж, който застрашава целостта на съседна сграда