НОВИНИ

Жители на "Фондови жилища" са притеснени от строеж, който застрашава целостта на съседна сграда

bnt avatar logo
от БНТ
08:16, 09.02.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на столичния квартал "Фондови жилища" са притеснени, че заради строеж на жилищна кооперация може блокът им да се срути. Твърдят, че и никой не ги е уведомил за строежа.

Преди няколко дни в столичния квартал "Фондови жилища" започва строежът на нова 8-етажна кооперация, а с това и притесненията на живеещите в съседния блок.

"Блокът е гредоред, ще падне, но никой не го е грижа. Никой не ни предупреди", твърдят обитателите на стария блок.

Кооперацията, която се изгражда в момента, ще бъде на 6 метра от сградата, за която се безпокоят живеещите в нея, а реално залепен до нея ще бъде подземен гараж. Според архитекта, проектирал сградата, всички законови рамки и нормативи са спазени и поясни, че градоустройството е прието още преди 11 години с работния устройствен план.

Жител на блока твърди, че са ѝ показали в общината градостройствения план, в който се предвижда нов блок, но той няма да е залепен за стария. В последствие живеещите в съседство разбират, че сградите ще бъдат залепени на калкан.

Сградата ще се строи на два етапа. Първият етап включва 8-етажна жилищна част и покрита рампа към подземния гараж, която е долепена до калкана на съседната сграда.

"Тя е ниска, едноетажна, така че не би нарушила по никакъв начин целостта на съседната сграда", твърди арх. Петров.

Няма пречка живеещите в блока да надстроят още два етажа, а докато го направят, инвеститорите замразяват втория етап на строителството.

Автор: Стела Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мост създава проблеми на русенци
Мост създава проблеми на русенци
Бурята отнесе покрив на жилищен блок в Несебър
Бурята отнесе покрив на жилищен блок в Несебър