НОВИНИ

Необичайно топло до четвъртък, след това рязко застудяване

bnt avatar logo
от БНТ
21:08, 08.02.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Силен южен вятър в страната днес и необичайно високи за февруари температури. 22 градуса беше в Ахтопол, 21° в Чирпан, 19° в Бургас, Стара Загора и Казанлък. По морето обаче поривите на вятъра достигаха 68 км/ч, а най-силни бяха в Кърджали, Хасково и Сливен.

През нощта вятърът ще отслабне и временно ще се ориентира от запад-северозапад, а облачността ще намалее. Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°.

Утре още преди обяд облачността бързо ще започне да се увеличава и по-късно в Западна България ще превали дъжд, а през нощта срещу сряда и в останалата част от страната. Вятърът отново ще се ориентира от юг-югозапад и ще бъде до умерен, в Югоизточна България временно до силен. Максималните температури ще бъдат между 12° и 17°.

В планините ще остане ветровито, с умерен и силен югозападен вятър. Остава висока и опасността от лавини, извън обработените писти. След обяд в масивите от Западна България, а през нощта срещу сряда и в останалите планински масиви ще завали, като границата между дъжд и сняг ще бъде на около 1700 м.

Утре вече само на отделни места в Западна и Централна Европа, както и на Британските острови, ще превалява слаб сняг. Значителни валежи, но от дъжд, ще има в Унгария и южната част на Словакия, както и на Пиренеите.

За разлика от студеното време в Североизточна Европа, в югоизточните райони от континента ще се задържи много по-топло от обичайното. Причината - поредният средиземноморски циклон, който обаче носи и проливни валежи. Предупреждение за значителни количества, много силен вятър и нетипични за сезона гръмотевици, е в сила утре в Гърция и Италия.

У нас до петък температурите ще останат пролетни, като най-топло ще е в четвъртък, а с най-много слънчеви часове - в сряда. В четвъртък следобед отново ще завали дъжд, който през нощта срещу петък ще преминава в сняг.

В петък валежите бързо ще спрат, но температурите вече ще са значително по-ниски от предишните дни, в много райони дори и през деня ще бъдат под нулата.

В събота ще бъде още по-студено, с превалявания от сняг в югозападните райони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж взриви бомба в двора на жилищна сграда в Берлин
Мъж взриви бомба в двора на жилищна сграда в Берлин
Климатичните промени са нанесли щети за 19 млн. лева в България само за година
Климатичните промени са нанесли щети за 19 млн. лева в България само за година