НОВИНИ

Премахват многогодишни дървета в разложкото село Баня

bnt avatar logo
от БНТ
07:36, 09.02.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на разложкото село Баня сигнализираха екипа на БНТ, че на главната улица в центъра на селото се изсичат декоративни дървета, засадени преди повече от 40 години.

Баба Велика живее в село Баня повече от 70 години. Разказва, че в детството и заедно с баща си посадили дърветата, красящи улицата през последните няколко десетилетия.

След премахването на старите дървета хората от селото не вярват, че улицата отново някога ще бъде озеленена.

Изсичането на дървета не мина и без сблъсъци. В следобедните часове напрежението се покачи, стигна се до сериозни спорове.

"Защото са на години и това са от 50-те години, а ние в кой век живеем? Хората искат нещо по-добрo, сега тук почна да се прави нещо, ние пак плачем. Докога все ще плачем", попита Димитър Неделчев.

Община Разлог е започнала реконструкция на улицата. При проверка на специалисти е установено, че дърветата намиращи се в близост до къщите са опасни, затова се е наложило тяхното изсичане.

"От тези дървета наистина имаше опасни в зелената ивица. Имаше много големи иглолистни дървета, в близост има… особено в началото има една малка къща, която беше доста застрашена, тъй като дърветата са високи – при силни ветрове се получават много големи отклонения. Освен това иглолистните дървета са с особено плитка коренова система и това създава опасност и сега е момента при такава реконструкция да направим и подмяна на декоративната растителност.

От общината казаха, че вече са се заели с проекта по засаждане на нова растителност и след като бъде завършен ремонтът на улицата, веднага ще започне и нейното озеленяване.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пианистка беше измамена от фалшива схема за доходи от биткойни
Пианистка беше измамена от фалшива схема за доходи от биткойни
Още трима разследвани във връзка със смъртта на Марадона
Още трима разследвани във връзка със смъртта на Марадона