НОВИНИ

Огънят в Рила продължава да се разраства

Възобнови се и пожарът под връх Калин, все още не може да се включи летателна техника

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Миглена Медарова
19:35, 25.08.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Огънят в Рила планина продължава да гори и обхваща все по-голяма територия. Към момента той се простира на около 20 декара. Гасенето е изключително трудно заради пресечения терен.

Единственият вариант за пълното потушаване на огъня е да се включи летателна техника. Засега обаче не е предвидено такава да се включи в гасенето. За сметка на това обаче десетки хора извървяха тежкия път до подножието на Черни връх, за да гасят на ръка.

Днес на терен бяха близо 80 души – доброволци, горски, пожарникари, служители на Национален парк "Рила". Възобнови се и пожарът от другата страна на планината - над връх Калин отново се възпламени огнището, което горя преди седмица. И на двете места гасенето е трудно и само на ръка.

Селскостопански дрон и мотористи от няколко ендуро клуба през целия ден носеха вода на хората на терен.

"Вода няма там на място, няма откъде. Ти трябва да го носиш един час. 10-20 литра вода, изпръскваш го и после нямаш от къде да заредиш. Не става така", каза Райко Цветков – кмет на село Самораново.

А времето е от изключително значение. Тъй като рано сутринта то е спокойно - има по-голяма възможност за работа. Следобед обаче вятърът се усилва, огънят се разраства и става неконтролируем.

"Правят просеки, но когато се появи вятър, дори и в момента виждате, че има вятър. Променя си посоката непрекъснато. Просеките, които бяха изградени вчера, вследствие на вятъра са преминати и сега продължаваме отначало в някои участъци", каза гл. комисар Александър Джартов – директор на ГДПБЗН.

"Една уникална гора от мури изчезва. Това никога не може да се възстанови", посочи Райко Цветков – кмет на село Самораново.

Надеждата на всички е или да завали дъжд, или в гасенето да се включи летателна техника. Докато това не стане, ще се гаси на ръка.

"Обмисляме го за хеликоптер, но за момента не се предвижда предвид това, че е много висока надморската височина", каза гл. комисар Александър Джартов.

Утре сутрин десетки доброволци, пожарникари и горски отново ще поемат на преход към Черни връх, за да се опитат да овладеят огнената стихия.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България постигна първа победа на световното първенство по волейбол за момчета до 17 г.
България постигна първа победа на световното първенство по волейбол за момчета до 17 г.
Папа Франциск осъди забраната на Украинската православна църква
Папа Франциск осъди забраната на Украинската православна църква