НОВИНИ

Огненият ад се разраства: Над 15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево

Пожарът обхваща още постройки

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Мариела Хубинова
17:57, 16.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Пожарникари и доброволци се борят и надпреварват с пламъците и вятъра в цялата страна. Изключително сериозна е обстановката в пловдивското село Отец Паисиево и двете карловски села Богдан и Каравелово, които, след голямото наводнение преди две години, в момента се борят с огнено бедствие.

15 къщи във вилната зона на Отец Паисиево са напълно изгорели, а огънят обхваща още постройки. Димът е обхванал целия горски масив в зоната, има пълна забрана за достъп до нея. Не е ясно каква е бройката на засегнатите сгради.

Хората от вилната зона са евакуирани преди няколко часа. Вятърът духа в посока Отец Паисиево и разпространява пламъците, заради което към селото са насочени хеликоптери.

Огънят тръгва от място, на което преди дни отново е пламнал пожар, но е бил потушен. В момента опасността е много по-голяма.

"Тук е рискова ситуация, предвид това, че са застрашени населени места. Като цяло ситуацията в страната е много тежка", каза директорът на пожарната Александър Джартов.

"Ситуацията е доста усложнена, пожарът е възникнал горе във вилната зона на селото - вече има изгорели около 20-30 вили и къщи. Евакуират се хората – има два булдозера , които правят просеки. Пожарните са на място , службите реагират напълно адекватно", каза Атанас Ташков - зам.-областен управител на Пловдив.

Пожари продължават избухват в страната всеки ден на нови места, унищожават земеделски площи, гори и растителност. Само в Свиленградско са унищожени над 100 000 дка площи с пасища, пчелини и лозя.

Вижте още в прякото включване

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Килиан Мбапе: Все още съм никой в Реал
Килиан Мбапе: Все още съм никой в Реал
"Вместо да ходите на море, да изковем закони" - Кирил Петков с призив към партиите
"Вместо да ходите на море, да изковем закони" - Кирил Петков с призив към партиите